vestnik

Nov udarec za RIS Dvorec Rakičan: Zaradi goljufije izključitev iz programov Erasmus in vračanje nepovratnih sredstev

Rok Šavel, 12. 10. 2023
Marina Vrbnjak
Nacionalna agencija Movit je ugotovila goljufijo pri izvedbi projekta ROMANO DROM v rakičanskem dvorcu.
Aktualno

Javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan do konca leta 2027 ne sme sodelovati na razpisih v EU programih Erasmus+, ob tem pa mora še vrniti dobrih 20 tisoč evrov pridobljenih nepovratnih sredstev.

Poleg obremenilne revizije poslovanja javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan in kriminalistične preiskave je na dan prišla še nova, potencialno huda težava za javni zavod in direktorja na udaru Roberta Celca. Movit, ki izvaja naloge nacionalne agencije v programih Evropske unije na področju mladine, je namreč RIS Dvorec Rakičan izključil iz EU programov Erasmus+: Mladina in Evropska-solidarnostna enota. Razlog? V postopku podrobnejšega pregleda projekta ROMANO DROM - Erasmus+ Mladi v Akciji so pri Movitu ugotovili, da je RIS Dvorec Rakičan ponaredil listo prisotnosti za aktivnosti med 4.4.2022 in 12.4.2022, zaradi česar je bil navedeni projekt, kjer je imel RIS vlogo vodilnega partnerja/koordinatorja, odpovedan, RIS pa mora vračati nepovratna sredstva. Konkretno gre za dobrih 20 tisočakov, ki jih javni zavod v lasti soboške občine obročno vrača že od julija. Pri navedenem projektu naj bi RIS gostil mladinsko izmenjavo, v kateri naj bi 42 mladih iz Slovenije, Slovaške, Italije, Litve in Romunije med 4. aprilom in 12. aprilom lani spoznavalo romsko kulturo, tradicijo, navade in kulinariko ter se seznanilo z izzivi romske manjšine ter primeri dobre prakse njihove integracije v Pomurju.



Štiriletna prepoved



Poleg vrnitve nepovratnih sredstev je dobil RIS Dvorec Rakičan tako sedaj zaradi ugotovljene goljufije še hujši udarec v obliki začasne izključitve iz sodelovanja na razpisih za evropska sredstva v EU programih Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, saj bi, kot je navedeno v sklepu, "njegova nadaljnja udeležba pomenila resno in neposredno grožnjo za finančne interese Unije". Prepoved velja do 31.12.2027, pri čemer zoper sklep ni pritožbe.

Velja dodati, da je RIS že v preteklosti bil uspešen na podobnih razpisih v okviru Erasmus+ programov. Še več. Na tovrstnih EU programih so bili uspešni tudi nekateri zasebni zavodi in zasebna društva, ki so registrirana na naslovu javnega zavoda ali na domačem naslovu direktorja Celca. Spomnimo, da so ravno v reviziji poslovanja javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan bile med drugim ugotovljene tudi nenavadne transakcije za izvedbo mladinske izmenjave, pri katerih je revizorka opozorila na tveganje prelivanja finančnih sredstev med javnim zavodom in različnimi društvi ter zasebnimi zavodi, ki so povezani z direktorjem.

ris-dvorec-rakičan goljufija erasmus nepovratna-sredstva robert-celec