vestnik

Vindišar: Epidemično stanje v državi je skrajno resno, bolnišnice so na pragu zmogljivosti

Vestnik, 9. 11. 2021
Bobo
Oskrb pacienta s covidom na intenzivnem oddelku jeseniške bolnišnice.
Aktualno

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar so predstavili aktualno stanje glede bolezni covid-19 in pojasnili odloke, ki so zaradi namena preprečevanja širjenja virusta v veljavo stopili včeraj.

Državni sekretar Franc Vindišar je uvodoma povedal, da je epidemično stanje v državi skrajno resno, nato pa je na kratko predstavil razmere v slovenskih bolnišnicah, ki so na robu zmogljivosti. V zadnjem tednu je bilo v povprečju v slovenske bolnišnice sprejetih sto pacientov, v povprečju je umrlo dvanajst oseb, v tem tednu pa se v bolnišnicah zdravi 240 pacientov več kot pred enim tednom. Vindišar je še pojasnil, da so danes povečali število postelj za standardno in intenzivno obravnavo v vseh slovenskih bolnišnicah. Trenutno je tako na voljo 750 standardnih postelj in 213 intenzivnih postelj. "Trenutno imamo manj kot 10 odstotkov prostih kapacitet," je še dodal in pojasnil, da so za celovito obravnavo vzpostavili koordinacijo in mobilizacijo celotnega zdravstvenega sistema, saj bo le tako delovanje na operativni ravni usklajeno. "Gre za velik izziv, predvsem z vidika koordinacije in prerazporejanja kadra in opreme, zato je minister za zdravje Janez Poklukar imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanje kadra in opreme. Ta področja so kovidne in nekovidne bolnišnice, vojaška zdravstvena enota, dispečerska služba zdravstva, psihiatrične bolnišnice, primarna zdravstvena dejavnost, koncesionarji in zasebniki, NIJZ, inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter zavod za transfuzijsko medicino. 

 

HAGT so brezplačni pri vseh izvajalcih, ki so v mreži javnega zdravstva, pri zasebnikih pa ne, je še dodal Vindišar. Koncesionarji se javljajo, v skladu s potrebami se bodo vključevali v delo v bolnišnicah, natančne številke bodo znane v prihodnjih dneh. 

Franc Vindišar, cepljenje, murska-sobota, ministrstvo-za-zdravje
Vanesa Jaušovec
Franc Vindišar

Namen odloka je nadzorovano druženje, pri sprejetih ukrepih pa smo sledili sosednjim državam, je o sprejetih odlokih glede druženja, obratovanja gostinskih lokalov ter izpolnjevanja pogoja PCT pojasnil državni sekretar Simon Zajc. Dostava hrane in pijače ter prevzem hrane sta po 22. uri še vedno dovoljena. Izjeme pri izpolnjevanju PCT pogoja ostajajo trgovine in dejavnosti izven trgovskih centrov, je še dodal, PCT pogoj pa ostaja v notranjosti bencinskih servisov. 

Dodal je še, da se o podaljšanju bonov ne pogovarjajo, prav tako da turistično vodenje ni prepovedano, je pa potrebno izpolnjevati pogoj PCT, obvezno je vzdrževati razdaljo ter nositi masko v zaprtih javnih prostorih. 

Necenzurirano prenos
STA
Simon Zajc

Ukrepi, ki jih je vlada sprejela, so bili sprejeti z namenom zagotavljanja zdravja. Le z upoštevanje ukrepov bodo lahko vrtci, šole in fakultete ostale odprte. Pri gibanju v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba zaščitne maske FFP2 in kirurške maske, obvezna je za vse učence, dijake, študente in zaposlene, ni pa obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta, vzgojiteljev, pomočnikov vzgojiteljev, učence, dijake in študente pri športu ter za osebe s posebnimi potrebami, je pojasnil državni sekretar Damir Orehovec.

Samotestiranje v tem tednu še poteka tako, kot je doslej, od 15. novembra pa se bo povečala pogostost samotestiranja, učenci in dijaki ga bodo opravljali v šoli trikrat tedensko. To bodo izvajali tudi dijaki in učenci za udeležbo v športnih programih, študenti in udeleženci izobraževanja za odrasle bodo samotestiranje izvajali v prostorih izobraževanja. Samotestiranje jim ne bo potrebno izvajati, če bodo izpolnjevali pogoj PCT. 

damir orehovec
STA
Damir Orehovec

Pojasnil je, da imajo z vsemi ravnatelji z osnovnih in srednjih šol jutri sestanek, tam bodo dobili dodatna navodila za ravnanje v posameznih primerih. Če otrok odkloni samotestiranje, se postopa enako kot pri nenošenju mask. Pristopiti je potrebno k razgovoru s starši, pri srednji šoli se lahko postopa tako, da se dijaka odstrani od pouka. Če je teh učencev več, mora ravnatelj poskrbeti za zdravo učno okolje, če to ni možno, se mora obrniti na inšpekcijo, ki preveri, ali so izpolnjeni pogoji za varno izvedbo pouka v šoli. Če tega ni, se lahko zgodi, da celoten oddelek opravlja šolanje na domu.

covid-19 aktualno-stanje novinarska-konferenca