vestnik

Krek: Čez enajst dni bo dvakrat več okuženih, če se stanje ne bo umirilo

Vestnik, 2. 11. 2021
STA
Milan Krek opozarja, da iz Velike Britanije prihaja nov, še kužnejši sev.
Aktualno

Aktualno stanje o bolezni covid-19 je predstavil Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je spregovoril o epidemioloških razmerah in cepljenju.

Epidemiološke razmere so se v zadnjih desetih dneh zelo poslabšale, napovedi so črnoglede, zato se bodo člani vlade danes sestali s posvetovalno skupino za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje, na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve, kako postopati naprej. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 634 oseb, od tega 158 na intenzivni negi. 

Slika v Evropi se slabša v vzhodnem delu Evropske unije, Romunija, Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva imajo hude razmere, med te države sodita tudi Hrvaška in Slovenija, kjer so okužbe v porastu. "Evropa gre v nov val," je povedal Milan Krek. Soočeni smo z zelo težko epidemiološko situacijo, zato je ukrepanje nujno potrebno tudi na lokalnem nivoju.

Trend nakazuje nekajdnevno rast, še vedno smo v eksponentni fazi, podvojitveni čas je 11 dni, kar pomeni, da bo takrat dvakrat več okuženih, če se epidemija ne bo začela stabilizirati in umirjati. Simulacija poteka epidemije kaže, da bo rast do sredine novembra, potem se bo krivulja počasi obrnila navzdol. 

Okuženi se najpogosteje okužijo v družini, sledi delovno mesto, nato vzgoja in izobraževanje ter zasebna druženja. Med okuženimi se hospitalizira približno pet odstotkov, kar predstavlja veliko obremenitev bolnišnic, saj se hitro polnijo tudi intenzivne postelje. "Opažamo, da še vedno obolevajo predvsem ostareli, čeprav je precepljenost pri njih več kot 70 odstotna." Sprejemi v bolnišnice se hitro večajo, v naslednjih tednih se pričakuje še večje število hospitalizacij, v najslabšem primeru lahko po Krekovi oceni pridemo tudi do številke 1200, največja kapaciteta za sprejem v intenzivno nego pa je 250 oseb, takrat bodo porabljene že vse zdravstvene rezerve. 

cepljenje, cepljenje-brez-naročanja
Rok Horvat
Cepljenje brez naročanja

Nujno potrebna je zato precepljenost, da ne bi prišlo do smrti. "Dajmo se cepiti, da bomo zmanjšali umrljivost. Cepiva imamo dovolj in lahko zaščitimo ljudi, da ne bi prišlo do hudih zapletov in nepotrebnih smrti." Največje število umrlih je sicer v starostni skupini 85 let in več, skupno je sicer zaradi posledic covida-19 umrlo že več kot pet tisoč ljudi. 

Trenutno je v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih 56 odstotkov prebivalcev, polno cepljenih je 53 odstotkov. In kakšne bi bile rešitve za zamejitev širjenja okužb? "Več bi morali delati od doma, dobro bi bilo, če zabave nekaj časa ne bi organizirali ali pa jih izvajali v skladu z navodili PCT. Ponarejanja QR kod ne sme biti, ostarela populacija bi se morala cepiti s tretjim odmerkom, dosledno bi morali upoštevati PCT pogoje v lokalih, na prireditvah, želeli bi si boljših nadzorov nad izpolnjevanjem pogojev, prav tako je treba ostati doma, če opazimo simptome ali če nam je odrejena karantena. Masko je obvezno nositi v notranjih prostorih in tudi zunaj, če je to potrebno," je še povedal Krek. Stroka je sicer včeraj že razpravljala o popolnem zaprtju države, predlagala bo ukrepe vladi, več pooblastil o seznanjanju s temi podatki pa Krek nima, zato o njih ni želel podrobneje razpravljati. Če se bo situacija še poslabševala, se bo testiralo tudi cepljene. "Vsi novi ukrepi se sprejemajo samo zato, ker se obstoječi ne izvajajo tako, kot bi se morali in ki so učinkoviti tudi v drugih državah. Pogoj PC bo zamenjal pogoj PCT takrat, ko bo veliko okuženih, tej točki se bližamo. Verjetno bo do nje prišlo. Ko bomo ocenili, da je možno operirati samo s pogojem PC, bomo pač to uvedli."

novinarska-konferenca milan-krek
Kaj zdaj berejo drugi