vestnik

Omikron potrdili pri 4 osebah iz območja Ljubljane

Vestnik, 14. 12. 2021
Jure Zauneker
Vrsta pred testiranjem na covid-19.
Aktualno

Aktualno stanje o bolezni covid-19 so predstavili minister za zdravje Janez Poklukar, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek ter predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek je dejala, da posebej priporočajo cepljenje za otroke, ki so kronični bolniki, ki živijo z ljudmi, ki so rizični, smiselno pa je tudi za vse ostale. Staršem svetujejo, naj se obrnejo na pediatre. Priporočila se še usklajujejo, pediatri jih bodo dobili še danes, najkasneje jutri. 

Več znane o cepljenju otrok pa bo po 14. uri, ko je tiskovna konferenca pri Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Poživitveni odmerek tudi prej kot po 6 mesecih

Spremenilo se bo strategija za poživitveni odmerek, saj se po novem lahko z njim cepimo še preden preteče pol leta. Zdaj ga torej priporočajo po 6 mesecih, najkrajši premor med 2. odmerkom in poživitvenim pa so 3 meseci. To začne veljati najkasneje jutri. 

Omejena veljavnost digitalnega potrdila

Spremembe se obetajo tudi pri veljavnosti digitalnega potrdila, ki ga želijo omejiti na 270 dni.

To pomeni, da bo po 270 dneh certifikat neha veljati in bo potreben poživitveni odmerek. 

Kdaj bo to začelo veljati, še ni jasno, odlok se že pripravlja, bo pa tudi prehodno obdobje, zagotovavlja minister. 

Poživitvenega odmerka pa zaenkrat ne potrebujejo cepljeni prebolevniki. 

Potrdili različico omicron

Med 29. 11. in 6 12. so bile zajete te osebe, pri katerih so potrdili različico omicrom. Vse 4 osebe so iz območja Ljubljane oz. osrednjeslovenske regije. 

Vse so bile napotene na testiranje preko točke na Metelkovi ulici, kar pomeni, da takrat niso bile v bolnišnici. 

Vsaj ena oseba je že prebolela covid v lanskem letu. "Pred nami so težki dnevi. Okužba je lahko razširjena bolj, kot ta trenutek vemo, zato vse pozivam na cepljenje, da se bomo tudi z novo različico lahko bolje spopadli," je dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

Ali so bili kje na potovanju, zaenkrat še ni znano, bodo pa epidemiologi zdaj to raziskali, zato naj bi bilo več znanega že jutri. 

Odkritje omicrona lahko napoveduje nov val

Zdravstveni minister Janez Poklukar pravi, da je v enotah intenzivne terapije 83 odstotkov necepljenih. Zadeve v bolnišnicah so še vedno zaskrbljujoče, odkritje različice omicron pa lahko napoveduje nov val. 

"V naslednjih dneh, tednih, mesecih se bo vsak Slovenec soočil z virusom. Od 190 000 tisoč starejših od 50 let, lahko pričakujemo 5000 ljudi v bolnišnicah. Virus bo naše bolnišnice polnil še mesece, vse do poletja. To bomo v zdravstvu težko zdržali. 

V Sloveniji so sicer v pondeljek odkrili 1712 novih okužb, od tega 48 v Pomurju.

Zato je Poklukar vse še enkrat pozval k cepljenju in dodal:

"Na ventilatorju ni bilo nikogar, ki bi bil mlajši od 45 in bi bil cepljen. To pomeni, da nikomur, ki je mlajši od 45 ne bi bilo treba biti na ventilatorju, če bi bil cepljen." 

Tudi cepljeni lahko zbolijo za covidom-19, a z 5 do 10 krat manjšo verjetnostjo zbolijo za težko obliko bolezni. 

Ni hujšega, če se kot zdravnik moraš odločiti, kateri poseg pri bolnikih, je bolj nujen, je še dejal Poklukar. 

Cepljenje tudi ponoči 

Slovenski dnevi cepljenja je nova akcija zdravstvenega ministrstva s katero želijo prebivalce spodbuditi k cepljenju. V prvi vrsti so dnevi cepljenja namenjeni cepljenju odraslim. 

V vsakem cepilnem centru bo od 19. do 23. decembra cepljenje omogočeno od 8. do 20. ure, v vsaki statistični regiji pa bo ena enota cepila tudi ponoči, in sicer od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Na cepljenje se ni potrebno naročiti. 

V vseh lokalnih skupnostih so vzpostavili časovnice, ki bodo v naslednjih dneh objavljene, kje bo kakšna mobilna enota, kjer se bo možno cepiti. 

Kot še pravi, bodo zagotovili zadostno število kadra, ki bo to akcijo lahko uspešno speljal. Želi še, da tudi vsi predstavniki stroke dajo prebivalcem enotno sporočilo, da je cepljenje varno in potrebno. "Samo zadostna precepljenost nas lahko vrne v normalno življenje," pravi Poklukar. 

Ali se obetajo tudi novi ukrepi, bodo povedali epidemiologi, vsekakor pa zaenkrat moramo upoštevati vse ukrepe, ki veljajo zdaj. 

novinarska-konferenca aktualno-stanje
Kaj zdaj berejo drugi