vestnik

Novo ameriško poročilo ugotavlja, da bi covid-19 lahko ušel iz laboratorija na Kitajskem

STA, 27. 2. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pandemija covida-19 se je verjetno začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem, je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ocenilo ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora covida-19.

V skladu z navedbami v poročilu, ki sta ga razkrila časnika Wall Street Journal in New York Times, se je ministrstvo za energijo sedaj pridružilo FBI, ki prav tako meni, da je bila pandemija covida-19 verjetno posledica nesreče v kitajskem laboratoriju. V ZDA sicer še vedno prevladuje mnenje, da se je virus razvil po naravni poti.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljo za CNN poudaril, da obveščevalna skupnost ostaja razdeljena pri vprašanju o nastanku novega koronavirusa. "Trenutno ni dokončnega odgovora obveščevalne skupnosti na to vprašanje. Številni med njimi so rekli, da preprosto nimajo dovolj informacij, da bi bili prepričani o nastanku virusa," je še dodal.

Kitajske oblasti so se danes kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora covida-19, zaradi katerega je umrlo skoraj sedem milijonov ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Strokovnjaki iz Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije so na podlagi terenskih obiskov laboratorijev v Wuhanu in obsežnih pogovorov z raziskovalci že prišli do verodostojnega sklepa, da je možnost uhajanja zelo malo verjetna," je poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

zda kitajska koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi