vestnik

(Novoletna poslanica) Po koncu vojne s koronavirusom ne bomo mislili na trpljenje, ampak bomo hvaležni za zdravje

Vestnik, STA, 31. 12. 2020
STA
Pred nami nekaj zelo zahtevnih tednov, a je Janša prepričan, da jih bomo zdržali.
Aktualno

Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo koronavirusa in nato veliki napori za čim hitrejše okrevanje ter ponovno rast, je v novoletni poslanici izpostavil premier Janez Janša.

"Izteka se leto, ki si ga bomo zapomnili do konca življenja. Epidemija koronavirusa je odprla številna vprašanja in dileme, ki smo jih kot skupnost odlagali in potiskali na stran," je dejal Janša. Po njegovih besedah nas čaka še zadnja tretjina spopada z epidemijo in nato veliki napori za čim hitrejše okrevanje ter ponovno rast. Denar za okrevanje bo po besedah premiera v prihodnjih letih zagotovljen tudi iz evropskih sredstev. Janša je pri tem izrazil ponos, da so v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajali več kot 10 milijard evrov. "Gre za največ sredstev, ki jih je iz evropskih okvirov Slovenija pridobila doslej," je dejal.



Primarna skrb vlade v času epidemije je bila po besedah premiera zdravje ljudi. Temu je sledila pomoč posameznikom, družinam, podjetjem, društvom in poklicnim skupinam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Kot je spomnil, so sprejeli tudi sedem protikoronskih paketov, vrednih preko osem milijard evrov. "Je čas, ko se naj država kar najmanj vpleta v naše vsakdanje življenje. In je čas, ko lahko in mora ukrepati. Zato jo imamo. Epidemija terja ukrepanje za varovanje zdravja in življenj in vlada je ukrepala," je izpostavil.


Po besedah Janše ob koncu vojne z epidemijo ne bomo mislili na trpljenje, s katerim smo se soočali, ampak bomo hvaležni za zdravje. "Do konca svojih dni pa bomo v spominu nosili dobre stvari, ki so se rodile v teh težavnih časih." Premier se je zahvalil tudi vsem, ki so se v teh težkih časih trudili za skupno dobro in reševali življenja, ter vsem, ki so ravnali odgovorno do sebe in drugih. Prav tako se je zahvalil vsem, ki se bodo v prihodnjih mesecih prostovoljno cepili. S cepljenjem ne bodo zavarovali zgolj sebe, temveč tudi svoje drage ter skupnost, je opomnil.

jansa yt2
YouTube
Predsednik vlade Janez Janša.

Pred nami nekaj zelo zahtevnih tednov, a je Janša prepričan, da jih bomo zdržali. "Pred tremi desetletji smo postali samostojen, suveren narod, ki je zmogel strniti svoje moči za dobro skupno prihodnost. Danes znamo kot suvereni posamezniki brez pomoči TV ekranov misliti s svojo glavo. Strnimo svoje vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse. Ne nasedajte tistim, ki precejajo komarje, velblode pa spuščajo mimo," je državljane pozval premier. Za konec si je predsednik vlade zaželel, da bi novo leto čim prej prineslo toplo in zeleno pomlad, prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev. Državljanom je položil na srce, naj med prazniki pazijo nase in na svoje bližnje.

poslanica premier praznik janez-janša
Kaj zdaj berejo drugi