vestnik

Ravnatelji za samotestiranje učencev do 5. razreda v domačem okolju

Vestnik, STA, 10. 11. 2021
Črtomir Goznik
Samotestiranje od naslednjega ponedeljka. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Od ponedeljka bo obvezno trikrat tedensko samotestiranje učencev in dijakov v prostorih šol, obvezne pa so tudi kirurške ali FFP2 maske.

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol so imeli v sredo srečanja s predstavniki ministrstva za izobraževanje in ministrstva za zdravje glede omenjenih ukrepov v šolah. Ravnatelji, ki so pojasnila o protokolu pričakovali na sestanku z ministrstvom, opozarjajo, da ustreznih informacij niso dobili.

Predlogi ravnateljev so, da bi se otroci do 5. razreda in otroci s posebnimi potrebami samotestirali doma, ostali pa v šoli, in sicer postopno pod določenimi pogoji.

Po oceni združenja ravnateljev je v vladnem odloku več nedoslednosti. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

samotestiranje, učenka, učenci, test
Profimedia
Od prihodnjega ponedeljka obvezno samotestiranju učencev, dijakov, študentov...

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da "je v vseh navodili za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba". V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam.

V združenju ravnateljev prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask iz blaga. Zaradi tega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti, prav tako pa opozarjajo na težavo zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev. V združenju opozarjajo tudi na številne grožnje, pritiske, verbalne in fizične napade na ravnatelje, saj da starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva. Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji možni meri sodelujejo z vsemi deležniki.

samotestiranje učenci združenje-ravnateljev dijaki covid19
Kaj zdaj berejo drugi