vestnik

Ob dnevu madžarske kulture v Lendavi podelili priznanja. Kdo jih je prejel?

Jože Gabor, 24. 1. 2022
Tomaž Galič
Nagrado s področja kulture sta prejeli Noemi Vegi in Maria Herženjak.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani je bila slavnostna prireditev ob dnevu madžarske kulture, na kateri so podelili priznanja Györgya Zale s področja narodnostne kulture.

Kulturnim ustvarjalcem so podelili tri priznanja, ki so jih poimenovali po lendavskem rojaku, kiparju Györgiyu Zali. Za življenjsko delo ga je prejel Tibor Kovacs Ringo. Nagrado s področja kulture pa sta prejeli Noemi Vegi in Maria Herženjak.  Slavnostni govornik na prireditvi je bil Lajos Bence, pisatelj in pesnik, prejemnik madžarskega literarnega priznanja József Attila in spominskega meča Bálinta Balassija. Madžari kulturni praznik praznujejo 22. januarja. Na ta dan je leta 1823 Ferenc Kölcsey končal svoje delo Himnusz, ki pa postala madžarska himna. 

lendava, dan-madžarske-kulture
Tomaž Galič
V Lendavi so obeležili dan madžarske kulture.

Po slavnostnem nagovoru in podelitvi priznanj na prireditvi, ki jo je organiziral Zavod za kulturno madžarske narodnosti, je bil še koncert glasbene skupine Folkfonics. Glasbeno skupino Folkfonics so ustanovili akademsko izobraženi glasbeniki. Njihov edinstveni in raznoliki glasbeni svet združuje ljudske pesmi, književnost in izvirne melodije v alternativno pop-funk-swing preobleko, obogateno s subtilnim zvokom strun in pihal. Za njihove nastope je značilna tako navdihujoča, tiha in umirjena, kot tudi plesna glasba.

lendava, dan-madžarske-kulture
Tomaž Galič
Lajos Bence

Lajos Bence je v slavnostnem govoru poudaril, da praznovanje dneva madžarske kulture – ki je povezan z edino, tudi širše znano pesmijo avtorja madžarske himne    ljubitelje književnosti in čedalje ožji krog razlagalcev kulture spodbuja k podrobnejši analizi Kölcseyjevega ustvarjanja ter pestrega literarnega in političnega življenja. Trenutne razmere in pandemija so opozorile na množico družbenih socialnih, političnih, pa tudi kulturnih problemov. Ob mirnem sobivanju dveh ali treh kultur je treba začeti z medkulturnim dialogom in razvojem v okviru sobivanja, kajti s slogani »skupaj, z vami« nam je že spodletelo: »Obe kulturi sta namreč privedli do marginalnega položaja, zadnja desetletja pa so občutek odtujenosti avtentične kulture le malo ublažila, zato je manjšinski obstoj zadostoval le za status sirot kulture.« Kultura, ki je izgubila svojo izvorno trdovratnost in vsebino, vlogo pri ohranjanju jezikovne identitete ter preživela različne diktature, je postala množično blago, lahko dostopna roba in produkt za zabavo, je še med drugim povedal Lajos Bence.
lendava dan-madžarske-kulture