vestnik

(OBČINA ČRENŠOVCI) Dobili pojasnila in dali zeleno luč investiciji v nov dom za starejše

Rok Šavel, 17. 2. 2022
Občina Črenšovci
Tako so direktor Doma, minister za delo in županja konec leta 2021 podpisali sporazum o skupnem interesu pri izvedbi investicije v Žižkih.
Aktualno

Na izredni seji Občinskega sveta Občine Črenšovci so ob pojasnilih direktorja Doma starejših Rakičan Zorana Hoblaja sklenili, da naj občina nadaljuje aktivnosti za nakup zemljišča in objekta, kjer je predvidena gradnja enota Doma starejših Rakičan.

Še pred proračunsko sejo je županja Občine Črenšovci Vera Markoja sklicala izredno sejo, na kateri so obravnavali namero občine, da odkupi nepremičnine v Žižkih, na območju nekdanje tovarne Toko, kjer je predvidena enota Doma starejših Rakičan. Gre za projekt, ki je imel proračunsko podlago že v lanskem letu, saj so takrat v ta namen rezervirali 284 tisočakov, a do realizacije ni prišlo. Toliko realnejša je izvedba letos, saj so konec lanskega leta županja Markoja, direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj podpisali sporazum o skupnem interesu za izgradnjo infrastrukture za institucionalno varstvo starejših na območju črenšovske občine.

črenšovci, toko, dom-starejših
Majda Horvat
Lokacija predvidenega doma starejših v Žižkih.

"Svetniki so mi podelili mandat, da nadaljujemo aktivnosti za nakup nepremičnine. Projekt se je na strani prodajalca malce zakompliciral, a zdaj smo na sejo povabili tudi direktorja rakičanskega doma in dobili vse informacije za primerno odločitev," je pojasnila Markoja razplet včerajšnje izredne seje, na kateri je prisostvoval tudi poslanec Jožef Horvat, ki se je zelo zavzemal, da projekt dobi posluh države. Za nadaljevanje aktivnosti je glasovalo enajst svetnikov, po dva sta pa bila proti in vzdržana.

Za nov dom le 190 tisoč evrov lastnih sredstev, ostalo pokrije država

Nepremičnine so v lasti banke oziroma družbe Pro-Rem, ki jo je Nova ljubljanska banka ustanovila za prodajo nasedlih nepremičnin, ravno v slednji družbi pa so nedavno občino obvestili, da obstajajo drugi interesenti, ki so pripravljeni ponuditi več. Investicija bo tako s 170 tisočakov narasla na približno 190 tisoč evrov, naloga občine pa je, da zemljišče in objekt odkupi, uredi dokumentacijo, preostali del v višini okoli štiri milijone evrov pa bo zagotovila država Domu starejših Rakičan, ki bo investicijo izvedel. Enota Doma starejših Rakičan, ki bi stala v Žižkih, bo lahko sprejela 48 stanovalcev.

Sredstva za nakup nepremičnine in ureditev dokumentacije bo občina zagotovila v proračunu za letošnje leto, ki ga bodo svetniki obravnavali na prihodnji seji. Ta je na sporedu prihodnji četrtek, 24. februarja.

dom-za-starejše občina-črenšovci vera-markoja
Kaj zdaj berejo drugi