vestnik

Občina Lendava namenja za participativni proračun v naslednjih dveh letih 100 tisoč evrov

Vestnik.si, 26. 12. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Glasovanje za projekte, ki bodo uvrščeni v proračun za leto 2024, že poteka.

Občinski svet Občine Lendava je sprejel sklep, s katerim se tako za leto 2024 kot za leto 2025 iz občinskega proračuna zagotovi 50 tisoč evrov za namen izvajanja participativnega proračuna. Vrednost posameznega projekta v naslednjih dveh letih ne sme presegati 10 tisoč evrov z davkom na dodano vrednost. 

Občina je prejela 20 projektnih predlogov, od tega 13 za leto 2024 in 7 za leto 2025, vse pa je pregledala strokovna komisija za izvedbo participativnega proračuna in na podlagi meril tudi preučila ustreznost posameznega predloga. 

Sledi javno glasovanje o posameznem predlogu, tisti, ki bodo dobili največ glasov, se bodo uvrstili v proračun za leto 2024.

V glasovanje za leto 2024 so se uvrstili naslednji projekti: ureditev ograje otroškega igrišča Tomšičeva ulica v Lendavi, asfaltiranje odseka pešpoti Studenec proti stolpu Vinarium, opremljenost sakralnega objekta cerkve na Hotizi, gretje vaškega doma v Čentibi, nabava šotora za manjše prireditve v Mostju, ureditev parkirišča ob otroškem igrišču v Trimlinih, sanacija fasade, barvanje napušča stavbe in barvanje kletnih prostorov vaškega doma v Dolgi vasi, postavitev hiške v obliki čebeljega panja, v kateri bo izobraževalna in informacijska točka na Kapci ter fitnes naprave na prostem v parku Kopica v Gaberju. 

Glasovanje za naštete projekte poteka od 22. decembra 2023 do 8. januarja 2024 do polnoči, glasovi pa se lahko oddajo preko spleta (povezava je objavljena na spletni strani Občine Lendava) ali fizično. 

Za leto 2025 glasovanje ne bo izvedeno, saj skupna vrednost izbranih predlogov ni presegla 50 tisoč evrov, zato so se izbrani projekti za omenjeno leto uvrstili neposredno v proračun. Ti projekti so opremljanje prostora za potrebe Društva mladih Hotiza, otroška igrala pri vaško-gasilskem domu v Gornjem Lakošu, generalni servis in posodobitev kuhinje vaškega doma v Dolgi vasi ter ureditev parka ob vaškem domu na Kapci. 

občina-lendava participativni-proračun