vestnik

(Občina Tišina) Ne milijon, za obnovo cest kar dva

Ines Baler, 29. 3. 2024
Jure Kljajić
Prihodki Občine Tišina bodo v letu 2024 znašali 5,59 milijona evrov, odhodki 8,1 milijona. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Uredilo se bo okoli 90 odstotkov cest.

Občinski svet Občine Tišina je v drugi obravnavi sprejel letošnji proračun. Prihodki so enaki kot ob prvi obravnavi in znašajo 5,59 milijona evrov, odhodki pa so višji za 1,3 milijona evrov in znašajo 8,1 milijona. Do največje spremembe je prišlo pri projektu sanacije cest po gradnji vodovodnega sistema B, kar je tudi glavni projekt letošnjega leta. Namesto enega milijona so v novem predlogu za ta namen predvideli 2,2 milijona evrov letos ter dodatnih 300 tisočakov v prihodnjem. S temi sredstvi naj bi se po besedah občinskih uradnikov v občini uredilo okoli 90 odstotkov cest. Občina se namerava tudi dolgoročno zadolžiti, največ do višine 2,2 milijona evrov, kredit pa bo črpan postopoma.


V predlog proračuna je bil dodan še projekt dograditve kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v višini 63 tisoč evrov. Občina želi s temi sredstvi komunalno urediti gradbene parcele na Krajni, saj obstaja namera gradnje stanovanjskih hiš. Prav tako bodo zagotovili 14 tisoč evrov za prva dela ureditve parkirišča pri zdravstvenem centru na Tišini, kar bodo nadaljevali v letu 2025. Štirideset tisoč evrov bo namenjenih nadgradnji kanalizacijskega sistema. Trinajst črpališč bodo opremili z električnimi napravami za daljinsko upravljanje, ki bodo omogočale neposredno spremljanje stanja ter vključitev in izključitev posameznih črpalk, uveden bo tudi centralni računalniški sistem, ki bo samodejno upravljal sistem črpališč na podlagi sprotnega poznavanja stanja ter z uporabo sprotnih podatkov o padavinah z meteorološke postaje Murska Sobota. 


Župan Franc Horvat je vložil amandma, za 100 tisoč evrov se je povečala postavka za gradnjo malonogometnega igrišča z umetno travo pri tišinski osnovni šoli, deset tisočakov bo namenjenih za izdelavo projektne dokumentacije za igrišče, na drugi strani pa so se potrebna sredstva znižala pri sanaciji cest. Svetniki so sprejeli tudi sklep o spremembi projektne dokumentacije za projekt preureditve stare šolske telovadnice (zunanja ureditev) in gradnje nove večnamenske športne dvorane v občini.


Odvzem v tišinski občini


Župan je na seji predstavil projekt namakanje Pomurja iz reke Mure. Gre za regijski projekt iz okvira Regionalnega razvojnega programa Pomurje 2021–2027, v katerem je tišinska občina nosilka projekta. S tem so svetniki soglašali. Kot je bilo predstavljeno, je v zadnjih letih vse več suš, ki prizadenejo kmetijstvo, cilj projekta pa je namakanje obdelovalnih površin v ravninskem delu ter zagotovitev stabilnosti kmetijske proizvodnje. Ustanovljena je bila že delovna skupina, ki jo sestavljajo direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, direktor Razvojnega centra Murska Sobota Bojan Kar, direktor KGZS Murska Sobota Stanko Kapun, nekdanji župan Občine Križevci Branko Belec, Stojan Habjanič, direktor VGP Pomgrad Andrej Biro, tišinski župan in profesor ljubljanske biotehniške fakultete Aleš Kuhar. Pristopili so k izvedbi analize vodnih virov, pripravljena je tudi študija o namakanju. Horvat je na seji dejal, da bi se s projektom zagotovilo namakanje okoli 15 tisoč hektarjev kmetijskih površin, iz reke Mure pa bi bili na sekundo odvzeti štirje kubični metri vode. Odvzem je načrtovan prav v tišinski občini. »Po analizi v treh dneh steče toliko vode skozi Muro, kot bi je potrebovali za namakanje celo leto,« je opisal.

Občinski svetniki so sprejeli še letni program športa in letni program ljubiteljske kulturne dejavnosti. Župan pa jih je seznanil še z uspešno prijavo na razpis ministrstva za okolje, podnebje in energijo, v kateri so sodelovali z občinami Moravske Toplice, Beltinci, Puconci in Turnišče. Dodeljena jim bodo sredstva za izdelavo celostnih občinskih strategij. 

občina-tišina proračun sanacija-cest