vestnik

Občini Razkrižje in Ljutomer prejeli naziv Planetu Zemlja prijazna občina

Vestnik, 25. 10. 2019
Nataša Juhnov
Planetu zemlji prijazni občini 2019 sta tudi Razkrižje in Ljutomer.
Aktualno

Včeraj so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že desetič podelili nazive Planetu Zemlja prijazna občina. Planetu zemlja prijazne občine 2019 so Razkrižje, Ljutomer, Črna na Koroškem, Brežice, Krško, Velenje in Ljubljana

Natečaj je od leta 2010 organizira Društvo Planet Zemlja, ki v sodelovanju z vodilnimi slovenskimi strokovnimi institucijami analizira in oceni učinkovitost upravljanja občin na dvanajstih področjih. 
Pri strokovni pripravi vprašalnikov na podlagi katerih strokovna komisija oceni učinkovitost delovanja občin sodelujejo institucije kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za gozdove RS, Zavod za varstvo narave RS, Gradbeni inštirut ZRMK, Inštitut Wcycle, Visokošolsko središče Erudio, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Direktorat za hrano in ribištvo, Slovensko meteorološko društvo, Gospodarsko razstavišče v Ljubljani ter društvo Planet Zemlja.

EYJt8CU
Društvo Planet zemlja
Letošnji nagrajenci z ministrom za javno upravo, Rudijem Medvedom.

Področja raziskovanja ter analize so Energetika, Ravnanje z odpadki, Upravljanje z gozdovi, Ohranjanje narave, Hrup, Promet, Krožno gospodarstvo, Prilagajanje podnebnim spremembam, Trajnostni turizem, Lokalna samooskrba ter Komuniciranje. 
Na slavnostni podelitvi priznanj sta prisotne nagovorila minister za javno upravo Rudi Medved in Andrej Breznikar, vodja službe za gojenje gozdov Zavoda za gozdove RS, ki letos obeležuje 25 letnico delovanja javne gozdarske službe. 
Bistvena novost letošnjega natečaja je bila sprememba v kategorijah v katere so razdeljene občine. V prejšnjih letih so tekmovale v petih kategorijah glede na število prebivalcev, vendar se je izkazalo, da prihaja znotraj kategorij do precejšnjih anomalij glede na velikost letnega proračuna, ki predvsem med mestnimi občinami niso bili primerljivi. Občine so bile zato letos razdeljene v šest kategorij glede na velikost letnega proračuna, število prebivalcev pa je bilo upoštevano v posebnem korekcijskem količniku. 

Med najmanjšimi občinami je naziv prejela občina Razkrižje

V kategoriji 1 so bile najmanjše občine z manj kot 2,5 milijona evrov letnega proračuna, je naziv Planetu Zemlja prijazna občina prejela občina Razkrižje, ki redno sodeluje v natečaju. Kljub zmagi in naporom, ki jih vlagajo v okoljska področja pa ostaja občini prostor za izboljšave še na področjih prilagajanja podnebnim spremembam, hrupa in trajnostnega turizma, so zapisali.

V kategoriji 3, v kateri so bile občine s proračunom med 8 in 16 milijoni evrov, je prejela naziv občina Ljutomer, ki je v natečaju sodelovala prvič in že takoj je dosegla odličen uspeh. Komisija je prepričani, da jih uspeh ne bo uspaval, saj je še veliko prostora za napredek na področjih energetike, hrupa, gozdov in trajnostnega turizma. 

8fd5088ba84a5701008e6441ea0a5543
Nataša Juhnov
Občina Ljutomer.

ljutomer razkrižje