vestnik

Obletnica požarov v Filovcih: Kdo je požigalec? 

Andrej Bedek, 31. 7. 2018
Nataša Juhnov
Anton Horvat je bil pravnomočno oproščen očitkov, da je 14. aprila 2016 požgal vinsko klet. 
Aktualno

Na obletnico prvega od treh požarov v Filovcih, ko je prvič gorelo 31. julija 2015, še zmeraj ni jasno, kdo je podtaknil ogenj na treh vinskih kleteh. Druga je pogorela 25. avgusta 2015, tretja pa 14. aprila 2016. Iz odločitve višjega sodišča izhaja, da so kriminalisti in tožilci zbrali zgolj trhle indice, da bi lahko požare zakrivil domačin Anton Horvat. 

Potem, ko je bil Anton Horvat na prvi stopnji lani septembra obsojen na pol leta zapora, ko so ga spoznali za krivega požiga kleti 14. aprila 2016 v Filovcih, je junija višje sodišče odločitev okrožnega sodišča razveljavilo in Horvata oprostilo vseh obtožb.
»Navedeni indici ne zapirajo kroga v smeri razumne verjetnosti, da je obtoženec storil očitano mu kaznivo dejanje,« izhaja iz sodbe mariborskega višjega sodišča v primeru Požig kleti v Filovcih, ki smo jo zdaj pridobili pri Vestnik.si.

Morda torej ne bo nikoli raziskano, kdo je požigalec, je pa dejstvo, da od 14. aprila 2016 v Filovcih požarov ni bilo več.


Višji sodniki so sledili pritožbi odvetnika Igorja Weindorferja, ki je že na murskosoboškem okrožnem sodišču branil obtoženega, da v sodnem spisu ni nobenega materialnega dokaza, ki bi obremenjeval njegovega varovanca.


Kdo je torej požgal vse tri vinske kleti, je še vedno zavito v tančico skrivnosti. Po podrobnem ogledu zadnjega požarišča so namreč murskosoboški kriminalisti prišli do ugotovitve, da je ogenj nekdo zanetil namerno – s tem so se sicer strinjali tudi višji sodniki. Preiskovalci pa, kljub temu da so s preiskavo požiga kleti 14. aprila 2014 odprli še preiskavi požigov iz 31. julija in 25. avgusta 2015, niso pridobili niti enega dokaza, s katerim bi lahko Horvata povezali z omenjenima požaroma. Morda torej ne bo nikoli raziskano, kdo je požigalec, je pa dejstvo, da od 14. aprila 2016 v Filovcih požarov ni bilo več.

Več v četrtkovem Vestniku. Tudi o tem, kako so policisti in tožilci pregon Antona Horvata zgradili tudi na njegovem domnevnem iskanju alibija, ko je božal psa vaščana, s katerim sta sprta.

Andrej Bedek
Od 14. aprila 2016 v Filovcih ni več požigov kleti. 
filovci ogenj gasilci sojenje