vestnik

Obnovili bodo cesto, ki je bila že usodna za mlada človeka

A. B., 3. 8. 2018
Andrej Bedek
Cesta med Ižakovci in Dokležovjem bo dobila novo podobo. 
Aktualno

Za obnovo odseka Dokležovje–Ižakovci bo Občina Beltinci namenila 885 tisoč evrov

V Občini Beltinci bodo obnovili cesto med Dokležovjem in Ižakovci. Naložba je vredna 885 tisoč evrov, občina je za ta namen najela kredit, takšno rešitev, da sploh lahko izpeljejo naložbo, je potrdil tudi občinski svet. Dela bo opravil Pomgrad, predvidoma bodo končana v štirih mesecih.
»Obnova ceste, ki je bila zaradi gradnje vodovoda, kanalizacije in druge infrastrukture že večkrat prekopana, je nujna, saj je že prihajalo do udorov. Del ceste čez železniško progo je bil obnovljen med elektrifikacijo železniške proge Pragersko–Hodoš, od konca vasi Ižakovci in do krožišča v Dokležovju pa je potrebnih obnove še 2,6 kilometra ceste,« je dejal beltinski župan Milan Kerman.


Boris Sapač, član uprave Pomgrada, je ob podpisu pogodbe poudaril, da je lahko beltinska občina vzor drugim glede vlaganj v cestno infrastrukturo, kajti »občinam zmanjkuje denarja za tovrstne naložbe«. V družbi so »ponosni, ker smo bili izbrani na razpisu, saj tako v Pomurju pomagamo graditi ustrezno prometno infrastrukturo, tudi zato, ker imamo ne nazadnje vsi uporabniki prometne infrastrukture radi dobre ceste«. »Vesel sem, da je projekt dobilo domače podjetje, to pa je tudi ena večjih naložb občine letos,« pa je pridal Kerman.

Cesta bila usodna za mlada človeka
Decembra 2006 sta v hudi prometni nesreči na cesti Ižakovci–Dokležovje umrla dva človeka. Petindvajsetletnik je s cliom iz Ižakovec prehitro pripeljal v ovinek. Avto je z bankine vrglo na levo stran ceste – bočno je drsel slabih 40 metrov –, nato ga je v jarku dvignilo in zabilo v reklamni pano. Voznik in sedemnajstletnik, ki je bil na sprednjem sedežu, sta v trčenju dobila tako hude poškodbe, da sta umrla na kraju nesreče. Dvaindvajsetletnika, ki je sedel na zadnjem sedežu, je pred trčenjem vrglo iz vozila, tako da ni bil poškodovan. Sicer je bilo leto 2006 eno najbolj krvavih v zgodovini Pomurja, na cestah je namreč življenje izgubilo 22 ljudi.

Ker po županovih besedah na cesti med Ižakovci in Dokležovjem prihaja do pogostih prekoračitev hitrosti, bodo pred obema vasema uredili otoka za umirjanje prometa. Občina sicer daje velik poudarek prometni varnosti, tako je svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) Beltinci v vseh šestih vaseh občine v lastni režiji postavil merilnike hitrosti zaradi zagotavljanja prometne varnosti in umirjanja hitrosti v občinskih naseljih. Pomoč pri postavitvi merilnikov so poiskali pri lokalnih podjetnikih in gospodarstvenikih in ti so z denarjem podprli projekt SPVCP Beltinci.
Andrej Bedek
Boris Sapač, družba Pomgrad, in Milan Kerman, župan Občine Beltinci, sta s podpisom pogodbe napovedala začetek obnove ceste.  
Občina Beltinci