vestnik

Obravnava omejitvenih ukrepov se bo nadaljevala danes, Janša na posvetu tudi o vpisu v študijske programe

Vestnik, STA, 4. 2. 2021
Twitter Vlada RS
Seja se bo nadaljevala danes.
Aktualno

Vlada na sredini večerni seji ni dokončala razprave o tem, kateri ukrepi, namenjeni obvladovanju epidemije covida-19, bodo veljali prihodnji teden. Tako bo predvidoma danes jasno, v katerih regijah bodo šole pouk za učence prvega triletja izvajale na šoli in ali bi se morda lahko sprostile še katere dejavnosti ali storitve. Odločitev naj bi popoldne predstavil premier Janez Janša.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bi se sicer rdečim regijam lahko znova pridružili obalno-kraška in zasavska, prvič tudi goriška regija. Torej bi v črni fazi ostali še dve regiji, posavska in jugovzhodna Slovenija, pa še slednja je po 7-dnevnem povprečnem številu okuženih tik pred mejo, ki jo je v načrtu sproščanja protikoronskih ukrepov za prehod v rdečo fazo določila vlada. 

Janša je sicer minuli teden pojasnil, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov vlada ne upošteva le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend oz. v katero smer gre epidemiološki položaj.

V regijah, ki so v rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

dobrovnik, ponovna-vrnitev-v-šole
Jure Zauneker
Kaj bo s šolami prihodnji teden, naj bi bilo znano danes

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes na Brdu pri Kranju sestal tudi s predstavniki univerz, samostojnih visokošolskih zavodov in gospodarskih zbornic ter združenj. Tema posveta bo vpis v študijske programe v letu 2021/2022. Ta točka bo sicer tudi na dnevnem redu seje vlade. Ta bi o razpisu za vpis v študijskem letu 2021/2022 morala odločati že prejšnji teden, a na četrtkovi seji ni podala soglasja k objavi razpisa. Kot je takrat pojasnil Janša, je ministrstvo za izobraževanje namreč gradivo poslalo nekaj dni nazaj in ni bilo časa niti, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade. Janša je do zdaj večkrat izrazil mnenje, da določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev, predstavlja eno najpomembnejših strateških odločitev vsake države. Zato se je tudi odločil za izvedbo tega posveta, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Ekonomska fakulteta
Primož Lavre/Reporter
Predsednik vlade Janez Janša se bo danes na Brdu pri Kranju sestal tudi s predstavniki univerz, samostojnih visokošolskih zavodov in gospodarskih zbornic ter združenj.

Vlada ima sicer danes to točko tudi na dnevnem redu seje, ni pa še znano, ali bo o razpisu tudi že odločila.

vlada ukrepi koronavirus