vestnik

MOL Slovenija kmalu v novi stavbi: Odhoda OMV zaenkrat ne komentirajo

Timotej Milanov, 11. 2. 2021
Sanja Ulen
Novo poslovno stavbo v Murski Soboti so zgradili prav za MOL kot dolgoročnega najemnika. V MOL-u doslej informacij o selitvi niso želeli komentirati, a so premik mesec dni pred selitvijo vendarle potrdili.
Aktualno

Medtem ko se avstrijski naftni gigant OMV umika iz Slovenije, je največ pogledov uprtih v družbo MOL Slovenija, slovensko vejo madžarske naftne korporacije, ki bi lahko stopila na njegovo mesto.

OMV načrtuje prodajo 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, ki je za Petrolom drugi največji trgovec z naftnimi derivati v Sloveniji. Mreža 120 bencinskih servisov na ozemlju celotne države pa bo po prodaji verjetno začela delovati pod novo blagovno znamko. MOL Slovenija ima danes že okoli desetodstotni tržni delež na slovenskem trgu naftnih derivatov. V zadnjih letih se je širila tako organsko kakor tudi s prevzemi družb Tuš Oil in Eni Slovenija, ki je upravljala bencinske postaje Agip. V državi po franšiznem modelu deluje 54 bencinskih servisov MOL.

Bencinski servis, OMV, Drgančevje
Dolenjski list/B.B.
OMV, ki ima drugo največjo mrežo bencinskih servisov v državi, se umika iz Slovenije

OMV prodal črpalke tudi v Nemčiji

Potem ko so največji avstrijski in italijanski igralci odločili zapustiti slovenski trg, največji slovenski naftni trgovec Petrol pa je pred kratkim prevzel hrvaški Crodux, so Madžari ostali edini igralec v regiji, ki ne skriva ambicij za širitev. Preostali, 7,75-odstotni delež v OMV Slovenija ima sicer hrvaška Ina,  a ima tudi v največji hrvaški naftni družbi MOL 49-odstotni lastniški delež. Medtem ko se je v javnosti v preteklosti največkrat omenjal možen naskok MOL-a na Petrol, se jim zdaj priložnost za utrditev na slovenskem trgu ponuja preko prevzema deleža OMV, sicer MOL-ovega velikega tekmeca za prevlado v branži na širšem območju srednje Evrope. Pred leti je OMV hotel tudi s sovražnim prevzemom pridi do lastništva MOL-a, a je kasneje od teh namer odstopil. OMV se je za podobno potezo lani že odločil v Nemčiji, saj je prodal 285 tamkajšnjih bencinskih črpalk. Kupila jih je britanska družba EG Group, ki upravlja nekaj tisoč črpalk v Evropi, ZDA in Avstraliji pod različnimi blagovnimi znamkami, kot so Esso, BP, Shell in Texaco. V skladu z dogovorom ob prodaji bodo servise začasno do preimenovanja še naprej upravljali pod blagovno znamko OMV.

murska-sobota, mol, valerija-glavač
Jure Zauneker
V družbi MOL Slovenija, ki jo vodi Valerija Glavač, zaenkrat ne razkrivajo, ali so med interesenti za nakup deleža v OMV.

60 zaposlenih v novih prostorih 

"Trenutne situacije ob napovedi oziroma prodaji bencinskih servisov podjetja OMV v Sloveniji za zdaj ne želimo komentirati," so diplomatski v družbi MOL Slovenija, ki jo vodi Valerija Glavač. A da družba namerava ostati v Sloveniji, kjer ima velike ambicije, kaže tudi njihova selitev v nove poslovne prostore, ki bo kmalu. Gre za novo poslovno stavbo v bližini železniške postaje v Murski Soboti, ki jo dokončuje ptujsko gradbeno podjetje Drava, zgradili pa so jo prav za MOL kot dolgoročnega najemnika. V MOL-u doslej informacij o selitvi niso želeli komentirati, a so premik mesec pred selitvijo vendarle potrdili. "V našem podjetju smo že dlje časa iskali priložnosti in optimalne rešitve za selitev uprave v večje poslovne prostore. Pričakujemo, da bo blizu 60 sodelavcev v nove poslovne prostore vstopilo že v drugi polovici marca." V letu 2019 je družba MOL Slovenija, ki je formalno v lasti amsterdamske družbe MOL Slovenia Downstream Investment, ustvarila skoraj 307 milijonov evrov prihodkov in 4,4 milijona evrov čistega dobička.

0c67ab00cfc00bbca23ac99a8a70fbb8
Nataša Juhnov
S Sloveniji deluje že 54 bencinskih servisov MOL, družba se je širila tako organsko kakor tudi s prevzemi.

Pomembno vlogo bo odigrala logistika 

Možnost nakupa bencinskih servisov OMV bodo proučili tudi v poljski naftni družbi PKN Orlen, ki je pod različnimi blagovnimi znamkami med drugim prisotna še v Nemčiji, na Češkem in Slovaškem. A čeprav družba načrtuje širitev na trgih srednje Evrope do leta 2030, bo vprašanje kupca slovenske mreže OMV odvisno tudi od logističnih vprašanj. Kot je po poročanju poljske spletne strani BiznisAlert povedal predsednik uprave Orlena Daniel Obajtek, mora biti morebiten vstop na novi trg ocenjen tudi v kontekstu možnosti dobav goriva in ne samo možnosti nakupa bencinskih črpalk.

Iz istega razloga je za MOL Slovenija strateško pomemben trg že z geografskega vidika, saj ga lahko oskrbuje z gorivi iz lastnih rafinerij, zato je širitev MOL-ove maloprodajne mreže v Sloveniji ves čas med prioritetami družbe. MOL-ovi ključni rafineriji sta v Százhalombatti na Madžarskem in v Bratislavi. Iz teh rafinerij lahko po cevovodih oskrbujejo lastna skladišča, konkretno je za Slovenijo v tem pogledu najpomembnejše skladišče v Pécsu, od koder pride največ njihovega goriva na slovenski trg. Ta možnost je poleg logističnega zornega kota pomembna tudi za zagotavljanje kakovostnih goriv, na katera lahko ponudniki vplivajo, če jih sami proizvajajo, ne pa tudi, če jih zgolj kupujejo na trgu. Tudi OMV se je, kot je po poročanju STA povedal predsednik izvršnega odbora družbe Rainer Seele, iz Slovenije med drugim umaknil zaradi tega, ker na slovenskem trgu ni prodajal lastnih goriv.

Omenja se še več podjetij

Slovenski mediji so v prejšnjih dneh navajali več možnih kupcev deleža OMV, med drugim ruski Lukoil, a je MOL pred šestimi leti ravno od Lukoila prevzel njihovo češko mrežo bencinskih servisov, zato je malo verjetno, da se bodo zdaj Rusi širili v Slovenijo. Na območju srednje Evrope pa se je MOL širil tudi s prevzemom podružnic italijanskega Enija Češkem, Slovaškem in v Romuniji



omv mol