vestnik

Odločitev o tožilki postala pravnomočna: Do epiloga šele pet let in pol od prvega prekrška

ABE, 16. 8. 2024
Jure Kljajić
Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.
Aktualno

S pritožbo, da ji ne odvzamejo funkcijo okrožne državne tožilke, Anica Šoštarič ni uspela. To je prvi tak primer v samostojni Sloveniji, da je kateri od tožilcev ostal brez svoje toge po disciplinskem postopku.

Po petih letih in pol je tožilko okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Anico Šoštarič, ki se je v službi in med delovnim časom zapletla v več disciplinskih prekrškov, naposled le doletela dokončna, pravnomočna sankcija. Šoštaričeva namreč s pritožbo, da ji ne odvzamejo funkcijo okrožne državne tožilke, ni uspela. Disciplinsko sodišče prve stopnje pri vrhovnem državnem tožilstvu, ki ga je do maja kot predsednik vodil Darko Simonič, sicer višji državni tožilec v Mariboru, je spomladi letos Šoštaričevi, kot smo poročali prvi, odvzelo tožilsko funkcijo oziroma ji izreklo ukrep prenehanja funkcije državne tožilke. Odločitev disciplinskega sodišča je po njeni neuspešni pritožbi na drugostopenjski organ tako postala pravnomočna. To je prvi tak primer v samostojni Sloveniji, da je kateri od tožilcev ostal brez svoje toge po disciplinskem postopku.

Poročali smo tudi že, da se je prvi prekršek, zaradi vožnje pod vplivom alkohola februarja 2019, za Šoštaričevo končal s pisnim opominom, preostali pa so bili združeni v enoten postopek. Med drugim so jo ob nedostojnem vedenju med službenim časom do takratnega vodje tožilstva Draga Farič in sodelavcev policisti še dvakrat ujeli zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

okrožno-državno-tožilstvo-murska-sobota
Jure Kljajić
Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Februarja 2019 ji je menda alkotest pokazal več kot dva promila alkohola, kar je štirikrat več od dovoljenega. Septembra 2021 je domnevno pod vplivom alkohola povzročila prometno nesrečo pri Lipovcih in zapustila kraj nesreče. Zadnji prekršek je zakrivila novembra 2022, ko se je po naših podatkih vračala z obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni in so jo policisti ustavili zaradi nezanesljive vožnje. Preizkus z alkotestom ji je domnevno pokazal 1,3 promila.

Farič je po vseh treh prometnih prekrških zoper sodelavko sprožil disciplinski postopek. Možne sankcije, ki bi lahko Anico Šoštarič doletele v disciplinskem postopku, so bile pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca. Disciplinsko sodišče se je torej odločilo za najstrožjo kazen, njihova odločitev pa je, kot rečeno, nedavno postala pravnomočna. 

Kmalu razpis za vodjo

Za vodjo okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboto bo po naših podatkih kmalu objavljen nov razpis.

Dragu Fariču, višjemu državnemu tožilcu, je namreč s prvim julijem potekel šestletni mandat vodje, po naših podatkih pa novega mandata ni dobil, ker je generalna državna tožilka Katarina Bergant ocenila, da dosedanji vodja, ki je mandat nastopil julija 2018, ne premore več vodstvenih kompetenc. Farič se je sicer kot edini kandidat prijavil na nedavni razpis za nov mandat vodje tukajšnjega tožilstva.

Funkcijo in naloge iz pristojnosti vodje kot začasna vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti od 2. julija dalje tako opravlja dosedanja Faričeva namestnica Desanka Novak, prav tako višja državna tožilka. Po naših podatkih se bosta na avgustovski razpis prijavila tako Farič kot Novakova.

tožilka anica-šoštarič disciplinski-postopek