vestnik

Državni in evropski denar tudi za nov mlin na reki Muri, dve pomurski občini pa se bosta morali obrisati pod nosom

Rok Šavel, 28. 7. 2023
Jure Kljajić
Dobra novica za beltinsko občino - sofinanciranje gradnje novega mlina in broda na reki Muri je odobreno. Tako se bo lahko pozabilo na klavrno usodo, ki ga je doživela ena izmed najbolj znanih in priljubljenih pomurskih atrakcij lansko jesen.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je odločilo, kam bo plasiralo 15,5 milijona evrov za sofinanciranje projektov v turistično infrastrukturo.

Znani so težko pričakovani rezultati javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, ki je naletel na izjemno zanimanje in odziv slovenskih občin. V okviru prvega odpiranja je prispelo kar 91 vlog, skupaj s še eno dopolnitvijo že prispele vloge. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je zato minuli teden namenilo dodatnih 5,5 milijonov evrov lastnih sredstev za sofinanciranje projektov, s čimer je skupna predvidena višina sredstev 15,5 milijona evrov. Zaradi povečanja sredstev bo tako financiranih kar 20 prijavljenih investicij več, kot bi jih sicer lahko samo s sredstvi iz Sklada za okrevanje in odpornost, so poudarili na ministrstvu. Danes so prijaviteljem odposlali 58 pozitivnih sklepov o podpori. Sredstva na razpisu so v celoti razdeljena, zato drugega roka odpiranja vlog ne bo, kar pomeni, da kdor tokrat ni uspel, lahko na sofinanciranje projekta pozabi. Najnižja višina pomoči v okviru tega javnega razpisa znaša 10.000 evrov in najvišja višina pomoči 350.000 evrov


Kmalu bo lahko nastal nov mlin na Otoku ljubezni


Največ prijaviteljev vidi priložnost v obnovi sprehajalnih, tematskih, planinskih, dostopnih poti do turističnih znamenitosti, med 92 prijavitelji pa je bilo tudi sedem vlog pomurskih občin in od tega jih bo pet dobilo pozitiven sklep za sofinanciranje projekta. Med njimi je zeleno luč dobila tudi beltinska občina, ki je pripravila projekt za gradnjo novega mlina in broda na Otoku ljubezni v Ižakovcih, ki se je, kot vemo, lansko jesen ob dvigovanju iz reke Mure dokončno sesul. Za polmilijonski projekt bodo tako v Beltincih prejeli 350 tisočakov sofinancerskih sredstev s strani države oziroma Evropske unije. Višina sofinanciranja je sicer na razpisu lahko znašala maksimalno 80 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov, razen v primeru parkirne površine, kjer je lahko znašala do največ 40 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov. Najnižja višina pomoči v okviru tega javnega razpisa je znašala 10.000 evrov. Na razpisu je uspela tudi murskosoboška občina s projektom na Soboškem jezeru, kjer ima, sodeč po načrtu razvojnih programov, v načrtih izvedbo kajak kanu steze in ureditev postajališč za avtodome.

brod, otok-ljubezni, ižakovci, mura, mlin
Jure Kljajić
Dobra novica za beltinsko občino - sofinanciranje gradnje novega mlina in broda na reki Muri je odobreno. Tako se bo lahko pozabilo na klavrno usodo, ki ga je doživela ena izmed najbolj znanih in priljubljenih pomurskih atrakcij lansko jesen.


Edini pomurski občini, ki ne moreta računati na sredstva, sta občini Gornja Radgona s projektom Vrata v Slovenijo in Moravske Toplice, ki je prijavila projekt Aktivna Regeneracija za ureditev tako imenovane trim steze v gozdu Čreta v Moravskih Toplicah.


Prijavitelji iz Pomurja

Občina Radenci - Svet doživetja vode


Občina Beltinci - ReKult


Občina Gornja Radgona - Vrata v Slovenijo (NEPODPRTO)


Občina Ljutomer - Ureditev parka v Mali Nedelji


Občina Dobrovnik - Vzpostavitev tematske in pohodne poti do Bukovniškega jezera


Mestna občina Murska Sobota - Soboško jezero


Občina Moravske Toplice - Aktivna Regeneracija (NEPODPRTO)

evropska-sredstva turistična-infrastruktura ministrstvo-za-gospodarstvo mlin-na-reki-muri