vestnik

Odprli prenovljeno Kleklovo knjigarno Družina

A. Nana Rituper Rodež, 12. 2. 2019
Nataša Juhnov
V Murski Soboti so odprli prenovljeno Kleklovo knjigarno Družina, kjer bodo odslej tudi kulturne prireditve in literarni večeri. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

V Murski Soboti so odprli prenovljene prostore Kleklove knjigarne Družina, ki jo najdemo v neposredni bližini stolne župnije sv. Nikolaja. Kleklova knjigarna deluje v teh prostorih že osemnajst let, lani pa jih vzelo v najem katoliško založniško podjetje Družina, ki ima svojo prodajno dejavnost v knjigarnah po vsej Sloveniji.


Prostore so posodobili in jih razširil ter dopolnili ponudbo z željo, da bi knjigarna postala eno od povezovalnih kulturno duhovnih središč.
»Knjigarno s papirnico razširjamo v prostor, kjer bo utripala kultura, saj želimo pripravljati različne, kulturne prireditve, literarne večere, debate in druge dogodke. Sem tako v knjigarno kot na trg želimo prinesti življenje, dialog in razmišljanja o tem, kdo smo in zakaj smo,« je na otvoritvi povedal Tone Rode, direktor Družine. Odprtje prenovljene knjigarne pa je tudi prispevek k stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu.

dae19191c156cad2d01ad3346ff47a9d
Nataša Juhnov
Na otvoritvi Kleklove knjigarne so bili številni gostje. Na fotografiji od leve Geza Erniša, Peter Štumpf, Franc Režonja in Novak.


Prostore nove knjigarne je blagoslovil murskosoboški škof Peter Štumpf ter spregovoril o pomenu te knjigarne, ki se je vsa leta delovanja razvijala in dopolnjevala svojo ponudbo: »V tej knjigarni ne boste našli kriminalk in akcijskih zgodb, prav tako ne romantike, našli boste besede Svetega pisma, besede iz vsakdanjega življenja in besede, ki jih uči cerkev, besede iz kulture in umetnosti, besede, ki ustvarjajo molitev in bogoslužje, ter besede, ki pomirjajo dušo.«

c1b3adbcce170ff06d91754e64abe792
Nataša Juhnov
Otvoritev prenovljene Kleklove knjigarne.


Štumpf je prepričan, da Kleklova knjigarna opravičuje svoje ime, ki ga je dobila po Jožefu Kleku starejšemu, duhovniku narodnemu buditelju, pisatelju, časnikarju, ki je štiri desetletja izdajal in urejal katoliško periodiko ter si na prelomu iz 19. v 20. stoletje prizadeval za ohranjanje slovenstva in katoliške vere v Prekmurju.

ef943cef9b163ab004d73a1fddfa3b7e
Nataša Juhnov
Na trgu ob stolni cerkvi sv. Nikolaja že 18 let deluje Kleklova knjigarna. Za mikrofonom Tone Rode.


6c4c3d45e7c21810256632a554429a5e
Nataša Juhnov
Kleklova knjigarna v Murski Soboti.

d5ac54a1ede5d09491ee60afc2077b1c
Nataša Juhnov
Kleklova knjigarna v Murski Soboti.

Kleklova knjigarna Stolna cerkev Murska Sobota peter štumpf Tone Rode knjige