vestnik

V okviru občinskega praznika so v Gornji Radgoni simbolično odprli vse pridobitve v tem letu

M. Ha., 30. 9. 2023
Maja Hajdinjak
Simbolično odprtje vseh pridobitev v Občini Gornja Radgona v letu 2023.
Aktualno

Dogodek bo odslej vsako leto v eni od krajevnih skupnosti

V Gornji Radgoni te dni obeležujejo 28. občinski praznik. Praznovanje se je pričelo v četrtek s prvim županjinim dobrodelnim večerom, v Domu kulture so nastopili Tilen Artač, Jure Mastnak in Leopold I. Ideja županje Urške Mauko Tuš je, da bi vsako leto ob občinskem prazniku zbirali prostovoljne prispevke, ki bi jih namenili pomoči potrebnim občanom. Zbranih je bilo 1400 evrov, ki so jih predali Območnemu združenju Rdečega križa Slovenije Gornja Radgona. 

odprtje-pridobitev, občina-gornja-radgona, občinski-praznik-2023
Maja Hajdinjak
Simbolično odprtje vseh pridobitev v Občini Gornja Radgona v letu 2023.

V petek je v domu občanov v Spodnji Ščavnici potekalo simbolično odprtje vseh pridobitev v občini v tem letu. Kot je povedala Mauko Tuševa, si je želela praznovanje občinskega praznika nekoliko osvežiti, zato bo vsakoletna simbolična otvoritev vseh pridobitev v občini odslej potekala v eni od krajevnih skupnosti (KS), letos torej v KS Spodnja Ščavnica. Zbrane na dogodku je sprva pozdravil predsednik KS Drago Cetl, nato pa je županja predstavila realizirane in projekte, ki so še v teku v tem letu. Letos se bo zaključila modernizacija devetih občinskih cest. Preden bo prišlo do prevzema vseh cest, mora izvajalec gradbenih del še odpraviti pomanjkljivosti. Prav tako se dela zaključujejo tudi v industrijski coni Mele, kjer gradijo gospodarsko javno infrastrukturo. Do konca oktobra bo zgrajena tudi mrliška vežica v Negovi, na Lackovi ulici in Gubičevi cesti v Gornji Radgoni pa poteka gradnja kolesarske poti – gre za navezavo do občine Apače. Pri OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova gradijo prizidek za potrebe vrtca, zaradi pasivne drže projektanta pa projekt teče počasneje, kot bi si želeli. »Smo pa po sprejetju proračuna v juniju ponovno vse aktivnosti usmerili v to, da projekt teče hitreje in bo investicija morala biti umeščena v načrt razvojnih programov za naslednja štiri leta,« je pojasnila Mauko Tuševa. V občini poteka tudi gradnja optičnega omrežja in projekt RUNE. Takoj po sprejetju proračuna je občinska uprava pričela s postopki za umestitev nove avtobusne postaje v Gornji Radgoni, tudi to bo moralo biti umeščeno v razvojni program za naslednja štiri leta. Gre za večjo investicijo, po besedah županje pa bodo sredstva za projektno dokumentacijo zagotovili leta 2024. Občina si prizadeva tudi za sprostitev površin za gradnjo enodružinskih hiš in večstanovanjskih blokov, zato potekajo tudi v tej smeri aktivnosti za prodajo stavbnih zemljišč, med drugim tudi v Negovi.  

odprtje-pridobitev, občina-gornja-radgona, občinski-praznik-2023
Maja Hajdinjak
Simbolično odprtje vseh pridobitev v Občini Gornja Radgona v letu 2023.

Občina je, kot smo že pisali v Vestniku, nedavno izvedla tudi nakup stare vojašnice. Županja je na dogodku v Spodnji Ščavnici izpostavila še, da je zaključena zgodba v primeru Glinokop, kjer je višje sodišče zavrnilo tožbo omenjenega podjetja, ki je občino tožilo za 896.000 evrov, prav tako je končana sodba v primeru Doma starejših občanov Gornja Radgona, kjer je družbenik izrinjen iz lastništva doma in zdaj že tečejo aktivnosti na občinski upravi v smeri dokapitalizacije doma. V teh dneh se je začela sanacija stavbe Admont, po dolgih letih je občina uspela prepričati lastnika, da pristopi k obnovi tega objekta, ki je več let propadal in že ogrožal mimoidoče. »Želela pa bi izpostaviti še eno pozitivno stvar: po več kot 18 letih je na OŠ Gornja Radgona vpisanih 600 otrok. Mislim, da je to podatek, ki kaže, da je občina zanimiva za ljudi, da se sem priseljujejo, zato smo dolžni zagotoviti vso potrebno infrastrukturo.« Dogodek so popestrili mladi pevki in harmonikar, za konec pa je županja skupaj s predsedniki vseh krajevnih skupnosti simbolično prerezala trak. 
Jutri, v nedeljo, bo potekala še slavnostna akademija, na kateri bodo podelili občinska priznanja.  
občinski-praznik občina-gornja-radgona odprtje-pridobitev spodnja-ščavnica