vestnik

Odstopna izjava Bobnarjeve že na Golobovi mizi, v ožjem krogu za njenega naslednika tudi Lendavčan

R.Š, STA, 10. 12. 2022
Bobo
Državni vrh te dni pretresa politična afera, ki je vodila v odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar.
Aktualno

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je, kot je napovedala, premierju Robertu Golobu včeraj zvečer po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo, so za STA potrdili na ministrstvu. Golob je že napovedal, da jo bo sprejel, saj je izgubila njegovo zaupanje.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je pojasnila, da funkcijo zapušča, ker si ne more postaviti svoje ekipe. Njena predloga imenovanja Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom in Slavka Koroša za direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom namreč nista šla skozi vladno sito, tako oba ostajata vršilca dolžnosti. Bobnarjeva to med drugim razume kot politični pritisk na policijo, obenem je razkrila, da naj bi ji Golob ponujal možnost povrnitve zaupanja z odpustitvijo določene osebe iz policije. Po poročanju Dnevnika naj bi neuradno šlo za direktorja uprave za policijske specialnosti, in sicer zaradi zamere vodje skupine Golobovih varnostnikov Roberta Kešperta, ki je bil v preteklosti policijski specialec ,a nato premeščen, ker so člani njegove elitne operativne skupine pred petimi leti pomagali skrivati kolega specialca, ki je doma pijan brutalno pretepel svojo ženo.

V javnosti je zaokrožilo tudi pismo Bobnarjeve premierju in poročilo Lindava, kjer naj bi bili navedeni domnevni politični pritiski, ti zajemajo tudi sugestijo Goloba o zamenjavi direktorja novogoriške policijske uprave, pohitritev postopka vrnitve Darka Muženiča na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada, v ozadju spora pa je predvsem sprememba uredbe, s katero je vlada varnostno službo predsednika vlade priključila generalnemu sekretariatu vlade. To naj bi neformalno vodil nekdanji specialec, nepravnomočno obsojen zaradi gospodarske kriminalitete, Miloš Njegoslav Milović, ki ga v svojem poročilu večkrat omenja tudi Lindav, čeprav je njegovo ime zatemnjeno. Bobnarjeva je napovedala, da bo politične pritiske naznanila tožilstvu in protikorupcijski komisiji.

Kdo bo nov notranji minister? 

Golob je nasprotno menil, da pritiskov ni bilo, odstop Bobnarjeve pa bo zaradi izgube zaupanja sprejel. Iz kabineta predsednika vlade so kot podkrepitev te navedbe posredovali dopis namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta, ki je po pooblastilu Lindava na izrecno vprašanje Goloba navedel, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje. Očitke o političnih pritiskih so intenzivno zanikali tudi na vladni tiskovni konferenci po četrtkovi seji vlade, kjer so nastopili pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka v premierjevem kabinetu Maša Kociper in državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar, ki živi v Lendavi. 

državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar
sta
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar naj bi bil v ožjem krogu za novega notranjega ministra, a je sam zanikal, da bi mu bilo to mesto obljubljeno.

Ravno Lobnikar, ki je kot državni sekretar pristojen za področje dela Policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve, migracije in boj proti trgovini z ljudmi, se omenja kot eden izmed potencialnih kandidatov za novega notranjega ministra, čeprav je sam na prej omenjeni tiskovni konferenci to zanikal in dejal, da mu tega mesta ni nihče obljubil. Med možnimi imeni se omenja tudi Boštjana Šefica, svetovalca predsednika republike za nacionalno varnost, in po poročanju Dnevnika še Sandija Čurina, nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu v vladi Marjana Šarca. 

Notranje ministrstvo začasno v roke Ajanović Hojnikove

Po prejemu pisne odstopne izjave ministrice ima premier sedem dni časa, da o odstopu pisno obvesti predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Obvestilo o odstopu se nato uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministrici bo funkcija s tem prenehala. V kabinetu predsednika vlade so že sporočili, da bo Golob državni zbor obvestil že v ponedeljek.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministrice predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Po poročanju Dnevnika naj bi resor začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če bo njegova predstavitev ocenjena kot uspešna, pa bo moral še skozi sito poslank in poslancev na plenarni seji DZ. Najverjetneje bo do tega prišlo ob reorganizaciji vlade po noveli zakonu o vlada, ko se bodo zvrstile tudi številne druge predstavitve ministrov zaradi ustanovitve novih ministrstev in sprememb resorjev, samostojen resor med drugim dobiva tudi kohezijski minister Aleksander Jevšek. 

minister vlada odstop mnz rober-golob tatjana-bobnar branko-lobnikar