vestnik

Ohraniti želijo tradicijo mlinarstva

Vestnik.si, 16. 7. 2024
Nina Klement
Babičev mlin na Muri
Aktualno

En dogodek so že izvedli, drugi bo potekal v Veržeju.

Zavod Multimedija Panonija in Zavod Babičev mlin na Muri Veržej kot slovenska partnerja ter Mladinsko kulturno društvo Črejtnik kot madžarski partner sodelujejo v projektu Mlini - naša skupna dediščina, ki se izvaja pod okriljem programa Interreg Slovenija - Madžarska. Namen projekta je z različnimi aktivnostmi in dogodki širši javnosti predstaviti pomen enega od elementov ruralne tradicije in nepremične kulturne dediščine obeh vključenih regij, to je mlinarstva. 

V projekt sta tako vključena Babičev mlin iz Veržeja ter mlin Bekecs na Rabi v Črejtniku, kjer so nedavno v kampu Akcfa pripravili celodnevni dogodek na temo mlinarstva. V prvem oziroma strokovnem delu so obiskovalci iz Slovenije in Madžarske lahko prisluhnili tematikam, povezanim z mlini in mlinarstvo, nato pa se udeležili še spremljevalnega programa, ki je vključeval številne kulturne točke, tekmovanje v peki kruha, mlinarske igre, ustvarjalni natečaj na temo mlinov ter delavnice za otroke, izvedena je bila tudi okrogla miza o omenjenem mlinu v Črejtniku, ki ga želijo s pomočjo politikov in odločevalcev obnoviti. 

Zadnjo soboto julija bo podoben dogodek potekal tudi v Veržeju, kjer bo ob Babičevem mlinu dišalo po domačih dobrotah, potekalo bo tekmovanje v peki langašev, organizatorji pa bodo pripravili tudi številne izobraževalne vsebine in aktivnosti za vse generacije. 

mlini mlinarstvo tradicija interreg-slovenija---madžarska