vestnik

Osnovna šola Kapela posvojila Belakovo zidanico v okviru projekta Posvojimo spomenik

Vestnik.si, 20. 10. 2023
Maja Imre
Navdušeni učenci ob koncu raziskovanja, ko so spoznali zgodbo Belakove zidanice in degustirali lokalne dobrote, ki so jih tudi sami pomagali pripraviti.
Aktualno

Na Osnovni šoli Kapela ohranjajo Unescovo dediščino.

V mesecu oktobru se spominjamo dneva Organizacije združenih narodov, ki je bila ustanovljena 24. oktobra 1945 v New Yorku. V okviru te organizacije deluje tudi Unesco, organizacija za vzgojo in izobraževanje. Znotraj Unesca deluje tudi mreža Unescovih šol, ki si prizadeva za ohranjanje dediščine, med njimi je že od leta 2000 tudi Osnovna šola Kapela. Ta je leta 2004 postala Unesco središče za Pomurje, danes pa šteje že 18 članic. V šolskem letu 2023/2024 je vključena v projekt Posvojimo spomenik, že lansko šolsko leto so posvojili spomenik Belakova zidanica, ki se nahaja v Radenskem Vrhu in je kot celota z vsemi predmeti primer neprecenljive tehniške dediščine v Radgonsko – Kapelskih goricah.

oš-kapela, unesco, belakova-zidanica
Maja Imre
Učenci skicirajo prešni kamen iz peščenjaka v Okoslavcih z letnico 1713.

S projektom Posvojimo spomenik – Belakova zidanica so želeli ozavestiti pomen poznavanja in ohranjanja tehniške dediščine, ki je povezana z vinogradništvom, nekoč pomembno gospodarsko dejavnostjo domačega kraja. V Radgonsko - Kapelskih goricah je namreč nekoč vinogradništvo bilo ena najpomembnejših dejavnosti, ki je dajala možnost preživetja številnim družinam.

oš-kapela, unesco, belakova-zidanica
Maja Imre
Učenci z navdušenjem opazujejo letnico 1713, ki datira prešni kamen iz bližnjih Okoslavcev.

"Z vinogradništvom so se ukvarjale cele družine, imenovale so se viničarske družine, dejavnost pa je imela močan vpliv na razvoj specifične arhitekture, tehniške dediščine ter kulinarike, saj je bila trgatev eden največjih praznikov za celotno pokrajino. Gospodinje so ob tej dejavnosti pripravljale prleško gibanico, ocvirkovico ali postržnjačo, gopodarji pa so skrbeli za orodja in pripomočke kot so: preša, prešpan, sodi, brente, vretena, preslice in drugo orodje, ki se danes v sodobnem času več ne uporablja. Ob tem se je razvila tudi bogata kultura, ki jo danes ohranjajo turistična društva domače pokrajine na različnih prireditvah. Primer je postavljanje klopotca na dan Velikega šmarna 15. avgusta, ko se pojejo tudi ljudske pesmi ali Martinovanje, ko se pripravljajo tradicionalne jedi in se z dramatizacijo prikazuje dogodke spremembe mošta v vino," pripoveduje Bernarda Roudi. 

unesco, oš-kapela, belakova-zidanica
Maja Imre
Pod Belakovo zidanico v Radenskem Vrhu so učenci opazili umetniško delo lokalnega vinogradnika, ki je steno svoje kleti opremil s pesmijo in umetniško risbo namenjeno vinu in štorklji.

Belakova zidanica je zadnjih nekaj let namenjena turistom in pohodnikom po Atilovi poti, saj si v njej lahko ogledajo čudovite in neprecenljive primere tehniške dediščine ter preizkusijo lokalne kulinarične dobrote, ki poleg jedi vključujejo tudi izbrana vina tega dela podravskega vinskega rajona. 

oš-kapela, unesco, belakova-zidanica
Maja Imre
Tradicionalna staroslovanska preša s prešmanom dolžine 12 metrov.

Maja Imre
Pogled z notranjega balkona Belakove zidanice na drugo največjo staroslovansko prešo v Sloveniji.
unesco oš-kapela posvojimo-spomenik belakova-zidanica