vestnik

Okrožno državno tožilstvo Murska Sobota: Drago Farič ni več vodja

ABE, 12. 7. 2024
Jure Kljajić
Drago Farič ni dobil novega mandata vodje soboškega okrožnega tožilstva. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Vodstvene naloge začasno prevzela Desanka Novak.

Drago Farič, višji državni tožilec na okrožnem državnem tožilstvu Murska Sobota, ni več vodja tožilstva. S prvim julijem mu je potekel šestletni mandat vodje, po naših informacijah pa novega mandata ni dobil, ker je generalna državna tožilka Katarina Bergant ocenila, da dosedanji vodja, ki je mandat nastopil julija 2018, ne premore več vodstvenih kompetenc. Farič, ki se je prijavil na razpis za nov mandat, tega za Vestnik ni mogel komentirati, ker »nisem še dobil odločbe«. Nov razpis bo predvidoma objavljen v mesecu dni, Farič pa se še ni odločil, ali bo še enkrat kandidiral.

okrožno-državno-tožilstvo-murska-sobota
Jure Kljajić
Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Medtem so iz strokovne službe državnotožilskega sveta sporočili, da dosedanja Faričeva namestnica Desanka Novak, prav tako višja državna tožilka, od 2. julija »opravlja funkcijo in naloge iz pristojnosti vodje kot začasna vodja okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota«. In kategorično zanikali nekatere informacije, da so v svetu izdelali oceno, »s katero bi bilo ugotovljeno, da Farič ne ustreza državnotožilski službi«. To bi lahko pomenilo, da bi moral dosednji vodja tukajšnjega tožilstva sleči tožilsko togo oz. bi mu lahko prenehala funkcija državnega tožilca. 

Ob tem spomnimo, da je tudi okrožno sodišče Murska Sobota brez stalnega vodje, saj ga kot začasni vodja – predsednik – vodi Branko Palatin. Palatin je sodišče vodil od novembra 2005 in se je edini aprila lani prijavil na poziv k vložitvi kandidatur za položaj predsednika. Sodni svet pa mu dvakrat ni podelil mandata, a je njihovo odločitev dvakrat razveljavilo vrhovno sodišče. Nove odločitve sodni svet, katerega sestava se je vmes spremenila, za zdaj še ni sprejel. 

okrožno-državno-tožilstvo-murska-sobota drago-farič vodstvo