vestnik

V petek 920 novoodkritih okužb, v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov

Vestnik, 6. 3. 2021
Niko Časar
Koronavirus. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po podatkih covid-19 sledilnika so v petek ob 5287 PCR testih odkrili 920 okužb, kar predstavlja 17,4-odstotni delež.

V petek je bilo opravljenih 29908 hitrih antigenskih testov. V Sloveniji je 10831 aktivnih primerov, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je sedemdnevno povprečje nižje kot dan prej, in sicer znaša 776, prav tako manj oseb potrebuje bolnišnično oskrbo zaradi koronavirusne bolezni. Medtem smo v Pomurju zaznali 33 novih okužb.

Včeraj je za covidom-19 umrlo šest oseb, medtem je hospitaliziranih 498 bolnikov, od tega jih je 88 na intenzivni negi, kar pomeni, da smo izpolnili prvi pogoj za prehod v rumeno fazo. Za sprostitev ukrepov se mora v bolnišnicah zdraviti manj kot 500 oseb, sedemdnevno povprečje pa mora biti pod 600, je odločila vlada. Pogoje za rumeno fazo sicer že izpolnjujeta posavska in jugovzhodna regija, kjer se v ponedeljek odpirajo terase gostinskih lokalov.  Preostale regije so oranžne, razen obalno-kraške regije, ki je rdeča. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi za medije dejal, da je število hospitaliziranih oseb včeraj prvič po lanskem novembru padlo pod 500. Ob tem še vse zaposlene v izobraževalnih institucijah poziva, naj se cepijo proti covidu-19, ki se bo začelo v prihodnjem tednu. Po njegovi oceni je interes za cepljenje do zdaj izrazilo 65 tisoč zaposlenih v šolstvu. 

V Pomurju 

okužbe nijz koronavirus