vestnik

Okužbe z različico omikron potrjene tudi v pomurski regiji. Stroka predlaga spremembo pri napotitvi v karanteno

Vestnik, STA, 21. 12. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Okužbe z novo koronavirusno različico omikron, skupno 51, so do danes zjutraj potrdili v vseh slovenskih regijah, razen v goriški. Epidemiologi ob tem zaznavajo lokalne prenosa, kar pomeni, da so z omikronom okužene osebe, ki niso potovale in niso bile v stiku z osebo, ki bi pripotovala iz tujine, je povedal Mario Fafangel z NIJZ.

Prve okužbe z bolj nalezljivo koronavirusno različico so v Sloveniji potrdili minuli teden, okužene osebe so prihajale iz osrednjeslovenske regije. Današnji podatki pa po besedah v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Fafangla kažejo, da se nova različica širi po državi, saj so jo zaznali v vseh regijah, razen v goriški. A tudi tam zaznavajo porast števila novih okužb, zato sklepajo, da je omikron po vsej verjetnosti prisoten tudi tam. Kot je izpostavil, je omikron bolj nalezljiv, za zdaj se nakazuje, da po okužbi sledi blažji potek bolezni. A je, kot je poudaril, brez dobrih podatkih staviti na to, kockanje. "Najbolj pomembno je pravočasno ukrepanje. To je bolj pomembno, kot da pred tem čakamo na stoodstotne podatke," je dodal.


Spremembe pri odreditvi karantene? 

Poudaril je, da je ukrepe treba prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvenciranja in s tem tudi informacija o posamezni različici do epidemiologov namreč pridejo skoraj vedno prepozno. Epidemiološka stroka odločevalcem zato predlaga, da bi bila odslej edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej stopila v veljavo. Vlada je sicer konec minulega tedna odločila, da se omenjeno potrdilo na 270 dni omeji s 1. februarjem.

koronavirus epidemija cepljenje pct ukrepi