vestnik

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB začele pogovore o povezovanju za oblikovanje alternative vladi

STA, 7. 10. 2020
STA
Koalicija ustavnega loka
Aktualno

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil ekonomist Jože P. Damijan. Ta je pripravljen postati mandatar, v strankah pa se strinjajo, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal predsednik LMŠ Marjan Šarec, v štirih opozicijskih strankah ocenjujejo, da je dokument sprejemljiv, saj da vsebuje vse, kar vsebujejo že njihovi programi. Poudaril je še, da se želijo pogovarjati stran od mikrofonov in kamer.



K sodelovanju bodo povabili tudi koalicijski SMC in DeSUS, ki jima po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek želijo dati "možnost, da skočita s tega vlaka norosti, ki drvi v pogubo".

Dokument Koalicija ustavnega loka navaja tudi programske prioritete, ki temeljijo na šestih stebrih za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. To so učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju, infrastruktura za prijazno prihodnost, sodobna infrastruktura, znanje in kultura, zelena in digitalna preobrazba ter spodbujanje tehnološkega razvoja in komercializacije razvojno prebojnih idej.

Poleg Jožeta P. Damijana so podpisani pobudniki še Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in Slavoj Žižek.

Preberite še: Po Počivalškovem mnenju trenutno ni alternative aktualni vladi, NSi vedno pripravljena na pogovor

opozicija pogovor vlada