vestnik

(OŠ I Murska Sobota) Borba za posel pri zamenjavi parketa končana

Rok Šavel, 15. 7. 2023
Jure Zauneker
Po napovedih bi bila lahko dela v športni dvorani osnovne šole dokončana do konca septembra, v času del pa si bodo morali uporabniki, med njimi sta Odbojkarski klub Panvita Pomgrad in Košarkarski klub Radenska Creativ Sobota, poiskati alternativno lokacijo. Foto Jure Zauneker
Aktualno

Skoraj bi se zgodilo enako kot lani, toda mestna občina je vztrajala in uspela z javnim naročilom za zamenjava športnega poda v dvorani Osnovne šole I.

Po zapletih z javnim naročilom za zamenjavo dotrajanega in že nevarnega športnega poda v telovadnici soboške prve osnovne šole je mestna občina junija letos objavila nov razpis. Spomnimo, da je bil lanski po številnih očitkih zainteresiranih izvajalcev, da so bili razpisni pogoji prilagojeni za enega izvajalca, ustavljen, v ozadju pa je bilo tudi pomanjkanje sredstev v občinskem proračunu za ta namen.



Projekt zamenjave parketa je tako počakal novega župana Damjana Anželja, ki je v proračunu za ta namen rezerviral dobrih 351 tisoč evrov. Soboška občina je tako po sprejetju proračuna počakala na optimalen trenutek, saj je najbolj smiselno, da se zamenjava talne obloge opravi v času poletnih počitnic, in znova šla v akcijo iskanja izvajalca. A zgodba se je skoraj ponovila.

V času prejemanja vprašanj zainteresiranih ponudnikov so se zvrstili enaki očitki kot lani, pri čemer so potencialni izvajalci zahtevali, da občina spremeni popis del, razpisne pogoje in celo podaljša rok za zbiranje ponudb. Kot je navedel eden izmed interesentov, popis del ustreza samo za tip športnega poda, ki ga ponuja družba Elan Inventa. Gre za hčerinsko družbo priznanega proizvajalca smuči, ki je eno izmed vodilnih podjetij za opremljanje športnih dvoran pri nas.

fe854f47a47913de47dddb6642b4a7ea
Nataša Juhnov
Štefan Cigan poudarja, da zaradi očitkov enega od interesentov niso želeli sprejemati kompromisov. To, da pa je bila ponudba samo ena, pa pojasnjuje z zahtevnostjo gradbenih deli in zasedenostjo izvajalcev.


Cigan: Glede kakovosti brez kompromisov


Soboška občina je vse očitke in zahteve zainteresiranih ponudnikov zavrnila in tokrat vztrajala z izvedbo javnega naročila. Štefan Cigan, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti v mestni upravi, pravi, da so pridobili dodatna strokovna mnenja in delno popravili popise del, a glede kakovosti izvedbe niso želeli sprejemati kompromisov, saj je vrednost obnovitvenih del zelo visoka. Uspešno izvedeno javno naročilo brez zahteve po reviziji po njegovih besedah potrjuje, da so se odločili pravilno. Na razpis je prispela zgolj ena ponudba in ta ni bila od družbe Elan Inventa, ampak od konkurenčnega podjetja Lesnina MG, ki mu je mestna občina konec junija tudi oddala naročilo za slabih 354 tisoč evrov. 

Po napovedih Cigana bi bila lahko dela v športni dvorani dokončana do konca septembra, z rokom izvedbe 100 dni. V času del pa bodo morali uporabniki, med njimi sta Odbojkarski klub Panvita Pomgrad in Košarkarski klub Radenska Creativ Sobota, poiskati alternativno lokacijo. Če bo vse po sreči, bodo tudi učenci že kmalu po začetku novega šolskega leta lahko brezskrbno tekali po novem parketu. Glede na to, da je bila oddana zgolj ena ponudba, ki je bila tudi izbrana, so možnosti za dodatne zaplete, ki bi bistveno podaljšali dragocen čas za zamenjavo parketa, sedaj praktično nične.

Do bojev, kakršnim so bili priča v Gornji Radgoni pri opremljanju nove večnamenske dvorane, tako v Murski Soboti ne more priti. Tam sta se za polmilijonski posel spopadli ravno družbi Elan Inventa in Lesnina MG, pri čemer je zadnjo besedo imela Državna revizijska komisija in so kratko potegnili pri Lesnini MG.

murska-sobota, telovadnica-osnovne-šole-1-murske-sobote
Jure Zauneker
Učenci Osnovne šole I Murska Sobota in drugi uporabniki tamkajšnje športne dvorane se bodo jeseni lahko končno razveselili novega - varnega in udobnega - športnega poda. Foto Jure Zauneker

Na tla padajo svetila, a energetske prenove ni na vidiku

Osnovna šola I je tudi del velikega projekta celovite energetske prenove javnih objektov v lasti soboške občine. Da je ta nujna, priča dogodek s konca šolskega leta na Osnovni šoli III. V eni izmed učilnic so se ponoči s stropa utrgala svetila in padla na tla. O dogodku, ki bi imel seveda povsem drugo razsežnost, če bi se primeril v času, ko bi bili v učilnici učenci, je ravnateljica Sonja Čerpnjak nemudoma obvestila mestno upravo. Po pregledu je bilo ugotovljeno, da so svetila padla na tla zaradi dotrajanosti materiala, mestna občina pa je sporočila, da bodo med počitnicami preverili trdnost pritrditev vseh svetil v učilnicah na vseh šolah v občini. Če občinski proračun lahko zagotovi zamenjavo športnega poda, ki sicer tudi ni poceni, pa je energetska prenova stavb daleč nad njegovimi zmožnostmi. Zgolj prenova osnovnih šol III in IV je ocenjena na slabe tri milijone evrov. Za energetsko prenovo javnih objektov v lasti soboške občine je sicer že bila izdelana projektna dokumentacija, občina je lani celo pristopila k fazni izvedbi projekta in se je za to nameravala tudi precej zadolžiti, a so si na koncu v vodstvu občine premislili zaradi obetov ugodnejših pogojev sofinanciranja iz evropskih virov v novi finančni perspektivi.

V letošnjem proračunu za projekt niti ni predvidenih sredstev, saj v občini obnovitvenih del ne načrtujejo pred prihodnjim letom, pri čemer upajo na pridobitev evropskih sredstev. Jasno pa je, da bo energetska prenova stavb, ki jo visoko na seznam prioritet postavlja tudi Evropska unija, zahtevna in bo stala veliko. Sploh glede na trenutno gospodarsko situacijo in ob podražitvah gradbeno-obrtniških del, ki jih spremlja še izrazito pomanjkanje delavcev. 

športna-dvorana osnovna-šola-i-murska-sobota mestna-občina-murska-sobota parket štefan-cigan zamenjava-parketa