vestnik

OŠ Odranci: Zaradi nepodpore sedanjemu ravnatelju zamenjani svetniki  

Janko Votek, 14. 6. 2019
Nataša Juhnov
Bolj kot zunaj trenutno žge znotraj odranske šole. Jeseni so zaradi pomanjkanja denarja zmrzovali, zdaj pa se kuhajo zaradi nevzdržnih notranjih odnosov.
Aktualno

 

Razmere v odranski šoli niso ravno najboljše. V lanskem letu je šolsko blagajno močno prizadela sodna izvršba, zaradi nespametnega in nezakonitega odpusta delavke, takoj po imenovanju novega ravnatelja. Zgodba morda ne bi bila vredna pozornosti, če ne bi bila odpuščena neposredna konkurentka sedanjemu ravnatelju. V načelu odpoved delovnega razmerja ne bi bila sporna, če ne bi takoj zaposlil nove delavke. V tem šolskem letu naj bi bilo nekaj prijav mobinga nad »nelojalnimi« zaposlenimi. Sklican je bil zbor delavcev, na katerem naj bi se poskušalo doseči umik prijav. Zaradi zastavljenega vprašanja Vestnika, ali je zbor delavcev namenjen domnevnemu obračunu s prizadetimi pedagoškimi delavci, se je zbor na presenečenje zaposlenih končal v čisto drugačnem tonu.

3e3ea3ff9d0fff9aa34e6fb83f34920a
Nataša Juhnov

Po objavljenem razpisu za ravnatelja sta se prijavila dva kandidata. Sedanji ravnatelj in ena od delavk iz šole. Svet je dal soglasje ravnateljevi protikandidatki. Potrdilo jo je več kot dve tretjini članov sveta. To je formalno nekatere vestne učitelje, ki so sicer legalno – vprašanje pa je, če legitimno začeli postopek za zamenjavo spornih članov sveta šole. Predlog za zamenjavo se je nanašal zgolj na tiste člane sveta, ki so glasovali za protikandidatko. V ozadju pri izboru novih kandidatov za člane sveta šole so se uporabljale čudne poti. Dve učiteljici bi se lahko nad svojim početjem zamislili. Šli sta tako daleč, da sta bili pripravljeni uničiti dostojanstvo tistih, ki so se bili pripravljeni izpostaviti in kandidirati. Na dogajanje se je odzval Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, ki je na Inšpektorat za šolstvo in šport posredoval ponovno prijavo za izredni inšpekcijski nadzor. SVIZ od inšpektorata zahteva, da opravi nadzor nad razrešitvijo članov sveta in imenovanjem novih. To pa ni prva zahteva po izrednem inšpekcijskem nadzoru.



Na pisanje se je medtem preko odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle odzval ravnatelj Andrej Kociper. Pravijo: "Ne drži, da je ravnatelj takoj po imenovanju odpovedal pogodbo o zaposlitvi protikandidatki v postopku imenovanja ravnatelja. Delavka je imela s šolo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, ki je iztekla in ni bila odpovedana. Sodni spor je bil na Vrhovnem sodišču končan v korist šole, šolska blagajna pa posledično ne bo prizadeta.


Ne drži, da sta se na letošnji razpis za ravnatelja prijavila dva kandidata; sedanji ravnatelj in ena od delavk na šoli. Na razpis so se prijavili trije kandidati. Ena od kandidatk je v fazi izbire res prejela več kot dve tretjini glasov članov sveta zavoda, ista kandidatka je prejela tudi negativno mnenje tako učiteljskega zbora kot sveta staršev.
Glasovanje za izbiro kandidata za ravnatelja je bilo tajno. Predlog za razrešitev se je nanašal na člane sveta zavoda, ki niso uživali zaupanja članov organa, ki jih je imenoval.


Dne 7.6.2019 opravljen inšpekcijski nadzor domnevnih kršitev v postopku razrešitve članov sveta šole, ki bi bistveno vplivale na zakonitost postopka, ni našel."

Sindikat SVIZ zahteva ukrepanje inšpekcije na odr