Ena od navad veli, da naj na zadnji dan v letu pri večerji na krožniku pustimo nekaj hrane. To naj bi v novem letu prineslo več obilja. Pogosto se omenja še, da je v žepu treba imeti več plačanih računov, saj naj bi tako odgnali finančne težave.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Precej več šeg pa je povezanih s prvim dnem novega leta. Ena od bolj razširjenih je ta, da naj 1. januarja ne zauživamo perutnine. Tako naj bi odgnali srečo v novem letu. Obenem pa perutnina tudi brska po tleh, zato naj bi v novem letu kopala po preteklostih. Vendar je takrat čas za nov začetek. Bolje je, da se na krožniku znajde svinjina, saj naj bi ta prinesla napredek. Na novega leta dan naj bi jedli predvsem tisto hrano, ki ponazarjajo srečo. Nekateri tako radi posežejo še po leči, ki po obliki spominja na zlatnike. Pogosto pa se na novoletnih krožnikih znajde sarma. Zeljnati listi naj bi ponazarjali zložen denar.
Rečemo tudi, da tisto, kar počnemo na novega leta dan, bomo počeli čez celo leto. Ko bomo voščili sorodnikom in prijateljem, bo bolje, da ženska ne vošči prva. To naj stori moški. Vraža namreč pravi, da naj bi to prineslo nesrečo.