Potem pa jim je kmalu po božiču leta 2018 požar uničil skoraj vse. Proizvodnja je dva meseca stala, kasneje pa so začeli v manjšem obsegu peči na začasni lokaciji. Sredi poletja so se odločili, da gredo naprej, in se lotili prenove pekarne v Ulici Štefana Küzmiča v Murski Soboti. »Tu je bila nekoč Škrabanova pekarna, pekarna mojega dedka, ki je delala 24 ur na dan in je s kruhom oskrbovala celotno Prekmurje. V 70. letih so jo zaprli,« pripoveduje Borut Perkič, idejni vodja in lastnik pekarne Vitapek. S tem nekako oživlja družinsko pekovsko tradicijo, čeprav se današnja pekarna precej razlikuje od prvotne.
V pekarni Vitapek pečejo dnevno svež kruh in pekovsko pecivo brez glutena po naročilu. Trgovine ne načrtujejo, kruh se lahko prevzame na novi lokaciji, kupi v trgovinicah z zdravo prehrano ali ga strankam pošljejo po pošti. Imajo nekaj stalnih naročnikov, s svojimi izdelki pa oskrbujejo več šol in vrtcev po vsej Sloveniji. Na žalost je precej strank našlo druge dobavitelje, potem ko jim je požar uničil proizvodnjo in so delali v manjšem obsegu, zato bo zdaj treba v marsičem začeti na novo, pravi sogovornik in optimistično doda: »Ker pa so bili naši brezglutenski izdelki dobro sprejeti, nam bo vseeno malo lažje.«
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Dvakratni bis za zasedbo Silence v Murski Soboti
Tako kot decembra 2022 v Lendavi je občinstvo tudi v Gledališču Park v Murski Soboti na tokratnem koncertu skupine Silence dvakrat zahtevalo dodatek. In ga tudi dobilo.
Pečejo več vrst kruha, manjše štruce, največ je pekovskega peciva, kot so sirove, makove in polnozrnate štručke, kajzerice, francoske štruce različnih okusov, pripravljajo polpečeno testo za pice, s katerim oskrbujejo picerije, mlince, krušne drobtine in krušne kocke za juhe, v sladkem programu pa imajo mafine s čokolado ali višnjami, piškote in medenjake. Skupaj je okoli 35 različnih izdelkov. Trudijo se, pravi Perkič, da bi vsak, ki ne sme uživati glutena, našel kaj zase. »Ko sem se lotil peke brez glutena, sem si dejal, da bi želel svojo ponudbo približati otrokom z alergijami in intolerancami, da se pri prehrani ne bi počutili izključeni ali drugačni od vrstnikov,« pove Perkič. Zato pečejo tudi štručke z veganskim sirom na primer.
Pri peki uporabljajo le moko brez glutena, riževo, ajdovo in koruzno, koruzni in krompirjev škrob, tapiokino … Posebno moko kupuje večinoma v tujini, se pa dogovarja s ponudniki z Gorenjskega, da bi v prihodnje uporabljal kakovostno domačo moko in sestavine.
Veliko eksperimentiral, da je prišel do pravih receptur
Veliko energije je bilo vložene tudi v razvoj receptur. Gluten da kruhu elastičnost, da je bolj puhast in boljšega okusa, če ga v kruhu ni, je treba recept prilagoditi. »Že vrsto let delam s kruhom, saj sem pek in sem prej delal v klasični pekarni, peka brez glutena pa mi je bila poseben izziv. Da bi se približal teksturi in klasičnim okusom, sem veliko preizkušal in eksperimentiral z različnimi kombinacijami in okusi, da sem prišel do recepta in izdelka, ki nam je bil všeč in smo ga začeli peči,« pravi.
Pri peki kruha brez glutena je zelo pomembno tudi to, da ne pride niti malo v stik z glutenom. Pekarna Vitapek ima specializirano proizvodnjo, zato možnosti kontaminacije z glutenom ni. Da izdelki ne pridejo v stik z glutenom kasneje, pa je bilo treba prilagoditi tudi embalažo in paziti, da so tudi v trgovinah ti izdelki ustrezno ločeni od tistih, ki gluten vsebujejo, pove Perkič.
»Zavedam se, da s svojimi izdelki stopamo na izjemno zahteven trg, ponudbe brezglutenskih izdelkov na trgu je vedno več in naši izdelki se tudi cenovno težko primerjajo z industrijsko izdelanimi.« Pri izdelavi ne uporabljajo klasične tehnologije za proizvodnjo, delajo ročno in zato so pri njih, kot rad poudarja Perkič, roke zlata vredne. Njihovi izdelki so tudi brez konzervansov in aditivov, zato je rok trajanja le nekaj dni, medtem ko so industrijski pekovski izdelki lahko več mesecev na trgovskih policah. Kot pravi, bodo zato bolj odločno stopili na trg, kupce pa želijo prepričati s kakovostjo in pestrostjo ponudbe.