vestnik

PGZ in MOMS ugotavljata potrebe po kadrovskih štipendijah

Vestnik.si, 27. 8. 2024
Student.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

PGZ in mestna občina delodajalce pozivata k podaji predhodne informacije o potrebah po kadrovskih štipendistih za študijsko leto 2024/2025.

Mestna občina Murska Sobota načrtuje prenovo obstoječega sistema štipendiranja nadarjenih študentov. "Da bi čim več mladih po zaključku visokošolskega izobraževanja pritegnili nazaj na območje in bi z zaposlitvijo prispevali k razvoju in napredku mestne občine, se želijo odzvati na zaposlitvene potrebe delodajalcev," sporoča Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) in dodaja, da želijo ugotoviti, kakšne so dejanske potrebe po kadrovskih štipendistih med delodajalci, ki imajo sedež ali poslovno enoto v mestni občini. 

Namen sofinanciranja kadrovskih štipendij je sledenje razvojnim in kadrovskim potrebam delodajalcem v mestni občini s ciljem spodbujanja izobraževanja na višji ravni in izboljšanja zaposljivosti mladih po zaključku visokošolskega izobraževanja. 

Na podlagi pridobljenih informacij in izraženega interesa gospodarstva ter v skladu z razpoložljivimi sredstvi proračuna bo mestna občina pripravila ustrezne normativne podlage in objavila razpis za sofinanciranje kadrovskih štipendij v mestni občini. 

PGZ in mestna občina delodajalce pozivata k podaji predhodne informacije o potrebah po kadrovskih štipendistih za študijsko leto 2024/2025. Oddate ga lahko do konca avgusta na elektronski naslov robert.grah@pgz.si, ne predstavljajo pa obveznosti dejanske dodelitve kadrovskih štipendij. 

Kot izhaja iz poziva, bi morali delodajalci, upravičeni do sofinanciranja, dodeliti kadrovske štipendije vsaj v višini državne štipendije brez dodatkov za četrti dohodkovni razred, kot je urejeno v zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (v letu 2024 to pomeni vsaj 141,97 evrov), največ v višini 40 odstotkov minimalne plače (v letu 2024 to pomeni največ 501,56 evrov). Višina sofinanciranja kadrovskih štipendij s strani mestne občine bi znašala 70 odstotkov dodeljene kadrovske štipendije, vendar največ v višini 20 odstotkov minimalne plače (v letu 2024 to pomeni 250,78 evrov). 

kadrovske-štipendije mestna-občina-murska-sobota pomurska-gospodarska-zbornica