vestnik

(PIŠK) Pred izborom novega vodstva pozivajo k razrešitvi direktorice

Rok Šavel, 7. 5. 2022
Nataša Juhnov
Burno dogajanje v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.
Aktualno

Sporno (ne)delovanje strokovnega sveta – Svet knjižnice je tik pred izbiro novega direktorja, na razpis prispele tri vloge.

Na minuli seji mestnega sveta je svetnik in predsednik odbora za družbene dejavnosti Zoran Kos vprašal, kaj se dogaja s strokovnim svetom Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK). To je poleg direktorja in sveta knjižnice eden od treh organov javnega zavoda, v prvi vrsti pristojen za obravnavo strokovnih vprašanj in podajanje mnenj. Članica sveta knjižnice in mestna svetnica Brigita Perhavec je Kosu neposredno na seji odgovorila, da je zaradi predsednice sveta Klaudije Sedar, ki je odpovedala delovno razmerje v PiŠk, novi strokovni svet v nastajanju.



Pravno mnenje tudi o morebitni kazenski odgovornosti
Navedeno pojasnilo, zaradi katerega so bili delavci »zgroženi«, kot izhaja iz pridobljenega dokumenta, je bilo povod za pridobitev pravnega mnenja, ki ga je za »zainteresirane delavce« pripravila odvetnica Mojca Bertalanič Foršek. Ta v pravnem mnenju navaja, da strokovni svet vse od začetka mandata sedanje direktorice PiŠK Klaudije Šek Škafar ne obstaja oziroma ne more opravljati nalog, ki so določene z ustanovitvenim odlokom javnega zavoda. Kot izhaja iz opisa dejanskega stanja, je strokovni svet po odstopu predsednika Francija Justa leta 2019 deloval s štirimi člani od šestih, sestal pa se je zgolj enkrat. Marca 2020 so bile zaradi poteka mandata članov razpisane volitve, a zaradi epidemije niso bile izvedene vse do septembra istega leta, direktorica pa nato niti ni sklicala konstitutivne seje. V nadaljevanju se je zgodil še odhod Sedarjeve, direktorica pa je po opozorilu predstavnika delavcev v svetu knjižnice, da strokovni svet že dve leti ne deluje, določila nadomestne volitve, pri čemer naj bi, kot je navedeno v pravnem mnenju, »z avtokratsko določitvijo volilne komisije njenim članom odvzela možnost kandidiranja na volitvah v strokovni svet«. Poleg tega Sedarjeva sodeč po pravnem mnenju ni bila veljavno razrešena, zato je vprašljivo, ali jo je mogoče nadomestiti na volitvah.

5b2ef2a6ff0adee1dd786cf57340c435
Nataša Juhnov
Klaudiji Šek Škafar konec leta poteče petletni mandat na čelu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Svet knjižnice je minuli petek odpiral prejete prijave za delovno mesto direktorja - prispele naj bi tri vloge, prijavila naj bi se tudi aktualna direktorica.


Celotno dogajanje okoli strokovnega sveta pripravljavka pravnega mnenja ocenjuje kot hudo in ponavljajočo se kršitev odloka s sistematičnim onemogočanjem dela enemu izmed zakonitih organov knjižnice. »Ali so mnenja in predlogi tega organa obvezujoči ali ne, sploh ni relevantno, je pa zgovorno, da so ta organ člani zapuščali ravno zaradi nekritičnega in neutemeljenega zavračanja vseh njegovih predlogov. Vse navedeno je razlog za razrešitev direktorja pred potekom mandata po 3., morda pa tudi po 4., 5. in 6. alineji 14. člena odloka,« je navedeno v pravnem mnenju. Razlogi za razrešitev direktorja, na katere se sklicuje, so v odloku navedeni kot neutemeljeno neizvrševanje sklepov organov knjižnice ali ravnanje v nasprotju z njimi, nevestno ali nepravilno delo, ki knjižnici povzroči škodo, in zanemarjanje ali malomarno opravljanje svojih dolžnosti, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju knjižnične dejavnosti. Soboška odvetnica v pravnem mnenju omeni celo možnost kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, če bi zaradi tega nastala škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, ravnanje direktorice pa je bilo zavestno. V sklepu dodaja, da bi morali o kršitvah seznaniti tudi občini ustanoviteljici in pogodbene občine. Mestna občina namreč daje soglasje k imenovanju direktorja knjižnice, Občina Beltinci in pogodbene občine pa zgolj mnenja.

(Ne)smiselnost razrešitve


Za Vestnik so v Mestni občini Murska Sobota, ki je poleg beltinske ena izmed dveh ustanoviteljic javnega zavoda, odgovorili, da s pravnim mnenjem niso seznanjeni, in nas usmerili na svet knjižnice, kjer interese mestne občine v devetčlanskem organu zastopa pet članov. Dva sta imenovana na predlog beltinske občine, dva pa prihajata iz vrst zaposlenih v knjižnici. Tudi v beltinski občini so nam pojasnili, da z navedenim pravnim mnenjem niso seznanjeni in poudarili pomen dobrega delovanja javnega zavoda.

Niti predsednik sveta knjižnice Marko Polanšček ne pozna pravnega mnenja "zainteresiranih delavcev", je pa poudaril, da je PiŠK zelo pomembna regijska institucija in sam osebno, kot predsednik organa, zelo skrbi, da delo sveta knjižnice poteka v skladu z zakonom in poslovnikom. Potrdil nam je, da je prišlo do nesoglasij glede sestave volilne komisije za nadomestne volitve, bodo pa zaposleni na prihodnji seji sveta knjižnice lahko predstavili imena oseb, ki bodo nato izvedle volitve manjkajoče članice strokovnega sveta. Kot še dodaja Polanšček, je bila Sedarjeva sicer izvoljena v strokovni svet, a ni bila nikoli imenovana. Pozive k razrešitvi direktorice pa priznava kot legitimne, a tudi nepotrebne, saj ravno poteka javni razpis za direktorja PiŠK – na seji sveta knjižnice minuli petek so ravno odpirali prejete vloge, zato po njegovem mnenju razreševanje direktorice tik pred potekom mandata niti ne bi bilo smiselno. Na razpis za direkotorja so po informacijah Vestnik.si prispele sicer tri vloge, predstavitev prijavljenih kandidatk za delovno mesto direkotrja PiŠK in izbor pa bo potekal prihodnji četrtek. Soglasje k imenovanju mora nato podati še soboška občina, beltinska občina in občine pogodbenice pa zgolj nezavezujoče mnenje.

PIŠK razpis-za-direktorja strokovni-svet klaudija-šek-škafar