vestnik

Plinska zgodba v Petišovcih dobiva nadaljevanje

Majda Horvat, 4. 6. 2020
Majda Horvat
Vrtina Pg 11 A pri Čentibi še vedno daje plin. Vlagatelji napovedujejo "mehkejše" pristope pri spodbujanju vrtine z namenom, da bi v krajšem času dajala več plina.
Aktualno

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo. Geoenergo bo za načrtovano spodbujanje plinskih vrtin naročil presojo vplivov na okolje, Angleži pa so nehali groziti s tožbo.

Družba Geoenergo, ki ima do leta 2021 koncesijo za koriščenje plina v Petišovcih, pri projektu pa sodeluje angleška družba Ascent Resources, bo za nadaljnje črpanje plina z dodatno stimulacijo dveh vrtin, Pg-10 in Pg-11 A, naročila presojo vplivov na okolje. To je objavila potem, ko je Upravno sodišče zavrnilo pritožbo  družbe  zoper  Ministrstvo za okolje in prostor. S tem je postal veljaven sklep okoljske agencije Arso, ki ga je izdala marca lani, da je za predhodni postopek potrebna presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstveno soglasje.

Ob tem spomnimo, da je odločanje o tej zadevi na Arsu zaznamoval odstop direktorja Joška Kneza novembra 2018 in ugotovitve notranjega nadzora o nepravilnostih in sumu nedopustnega pritiska na zaposlene.

plin Petišovci
Nataša Juhnov
Po hidravlični stimulaciji vrtine Pg-10 so novembra 2017 začeli pospešeno pridobivati plin ter ga prodajati naftni družbi Ina. Učinek stimulacije je bil kratkotrajen. Zato je Geoenergo prijavil na Arso nov poseg v vrtino, v pričakovanju, da zanj ne bo potrebno opraviti presoje vplivov na okolje.

Odločitev Geoenerga, ki je polovično v lasti državne Nafta Lendava in Petrola, ne preseneča. Po grožnjah s tožbo proti Sloveniji je angleški vlagatelj aprila letos omilil ton. Že lani je napovedoval možnost, da plinskih vrtin ne bi več spodbujali s hidravličnim lomljenjem, ampak bi za hitrejše pridobivanje plina namestili dodatne kompresorje. O "mehkejših" možnostih  črpanja plina so poročali tudi iz Geoenerga. Ob tem je potrebno dodati še pomembni moment, in sicer, da je zdajšnja vlada že zaostrila pogoje delovanja okoljskih organizacij, te pa so ves čas nasprotovale hidravlični stimulaciji in nasploh izkoriščanju plina na plinskem polju v Petišovcih.

plin petišovci Geoenergo pritožba