vestnik

Po fiasku z 1A Personal v Pomurju že nova agencija

Timotej Milanov, 14. 10. 2019
Timotej Milanov
V Murski Soboti so se spet pojavili avstrijski posredniki poceni delovne sile. Fotografija Timotej Milanov
Aktualno

Za odprtje pisarne v Murski Soboti z izveskom v nemškem jeziku so se odločili, ker že danes pošiljajo več kot 200 pomurskih delavcev avstrijskim podjetjem v različnih branžah

Potem ko smo konec lanskega in v začetku letošnjega leta poročali o delavcih, ki jih je opeharila avstrijska agencija za posredovanje delavcev 1A Personal, to je vodil slovenski podjetnik Tomaž Šilak, je v Murski Soboti že začelo delovati novo tovrstno podjetje. Gre za avstrijsko družbo Trummer iz kraja Dietersdorf am Gnasbach, ki se s posredovanjem delavcev ukvarja že 30 let, v Sloveniji pa posluje prek hčerinske družbe s sedežem v Mariboru. Kot pojasnjuje Martina Kovač, kadrovska svetovalka v soboški poslovalnici Trummerja, gre za avstrijsko podjetje, ki danes posreduje delo za od 1500 do 2000 delavcev.

Po njenih besedah pri njem ni bojazni, da bi se ponovil primer z agencijo 1A Personal, v kateri je bila nekoč tudi sama zaposlena. Znotraj skupine Trummer deluje več družb, tako družba Trummer Montage & Personal skrbi za posredovanje delavcev na področju montažnih in gradbenih del, družba Trummer Experts posreduje višje izobražene kadre, predvsem inženirje, Trummer Medirent pa delavce na področju zdravstvenih poklicev. Skupina poleg Slovenije in Avstrije posluje še na Češkem, Poljskem in Madžarskem. Kovačeva še pove, da že danes dela prek njih več kot 200 delavcev iz Prekmurja, zato so se med drugim odločili za odprtje pisarne v Murski Soboti.

Kot še pove, delavcem priskrbijo delo v različnih panogah po celotni Avstriji. »Imamo dnevne in tedenske migracije.« Delavci, ki se odločijo poiskati delo prek agencije, so zaposleni pri Trummerju, ki jih nato posoja podjetjem na različnih področjih, pri tem je osnova za plačilo kolektivna pogodba branže, v kateri delajo. Če je delavec na lokaciji, ki je več kot 60 kilometrov oddaljena od kraja, kjer sicer prebiva, je možna tudi nastanitev, pri čemer Trummer plača prenočišče, ki stane do 15 evrov na noč, pojasni Kovačeva.

denar evri finance
Nataša Juhnov
Gre za avstrijsko podjetje, ki danes posreduje delo za od 1500 do 2000 delavcev.


Tuji jezik in blagovna znamka
Nekatere bralce, ki so nas obvestili o poslovalnici v Murski Soboti, je zmotil napis v nemškem jeziku Trummer Montage & Personal na tabli pred poslovalnico. Kovačeva pove, da gre samo za logotip podjetja. Družba, s katero je Trummer prisoten v Sloveniji, se sicer uradno imenuje Trummer kadrovska agencija, mariborska poslovna enota pa Trummer osebni servis. Pri tovrstnih zadevah je tržni inšpektorat letos že javno opozoril, naj poslovni subjekti, če ponujajo zapise za svoje storitve v tujih jezikih, v prvi vrsti uporabijo slovenski zapis. Zakon o varstvu potrošnikov namreč med drugim določa, da podjetja s potrošniki poslujejo v slovenskem jeziku.

Zakon o javni rabi slovenščine pa pravi, da mora biti javno oglaševanje izdelkov in storitev ter predstavitev dejavnosti v slovenskemu potrošniku zlahka razumljivem jeziku. Kadar pa se v teh primerih slovenščina pojavlja skupaj s tujim jezikom, ne sme biti manj poudarjena. Te določbe se nanašajo tudi na slogane, s katerimi podjetja tržijo izdelke ali storitve. Ti lahko ostanejo neprevedeni, če gre za zaščiteno blagovno znamko, sicer morajo biti prevedeni v slovenščino. V javno dostopnih podatkovnih zbirkah o registriranih blagovnih znamkah v Evropski uniji ni navedeno, da bi bila med njimi tudi blagovna znamka avstrijskega posredovalca dela.

trummer martina-kovač