vestnik

Po kritikah se je ponovno oglasil Leljak: Dokler bom župan, ne bom dovolil, da radenski gasilci komurkoli izstavijo račun

Rok Šavel, 15. 7. 2023
Jure Kljajić
Obračun radenskega župana z radgonskimi gasilci po dnevu neštetih intervencij je močno odmeval.
Aktualno

Radenski župan Roman Leljak se je po burnem odzivu javnosti, ki ga je sprožil njegov spor z radgonskimi gasilci, nekoliko posul s pepelom in pozval k sodelovanju.

V hudem četrtkovem neurju je delovalo skoraj 600 gasilcev, številni so bili na terenu praktično od jutra, zato je kritika radenskega župana Romana Leljaka dvignila marsikatero obrv. Spomnimo, da je gasilcem iz sosednje Gornje Radgone očital, da niso prišli na pomoč v Radence, kjer je stanovanjskemu bloku, v katerem je 27 stanovanj, neurje odneslo streho. Ob tem je napovedal, da bo občina prenehala plačevati obročno sofinanciranje visoke lestve v višini 80 tisoč evrov za Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Radgona. Gasilci mu niso ostali dolžni in so mu pojasnil, da je za njihovo aktivacijo najprej potreben klic na intervencijsko številko, sicer pa da je za njimi že več kot 80 intervencij, ob tem pa so ob prihodu na lokacijo v Radence ugotovili, da tako ali tako ne morejo biti v pomoč. Obračunavanje na družbenem omrežju se je še nadaljevalo, danes pa je Leljak objavil 8-minutno video izjavo, v kateri ponovno opiše svoj vidik dogajanja in se tudi nekoliko posuje s pepelom. Kot zatrjuje radenski župan v izjavi, njegov predlog, da bi radenski gasilci sosedom iz Gornje Radgone ponudili vozilo s košaro, v zameno pa bi radgonski gasilci priskočili na pomoč z visoko lestvijo, ni bil dobrodošel. "Potem so le prišli, bili tam pol ure, lestve niso niti odprli in pogledali, kaj se zgoraj dogaja, opravili pogovore in se odpeljali nazaj v Gornjo Radgono," opisuje dogajanje Leljak in poudari, da so stanovalci v bloku do 23. ure na podstrešju zaradi močnega deževja s "kantami" zlivali vodo, da so vsaj malo rešili situacijo. Nekdanji predsednik PGD Gornja Radgona Tomaž Munda, sicer aktivni gasilec in tudi občinski svetnik v Gornji Radgoni, ki je že pred tem komentiral Leljakove zapise, je glede intervencije v eni izmed objav dejal, da res niso dvigovali lestve, saj so si streho šli ogledat po stopnicah. 

Po besedah Leljaka je bil sam zmeraj za sodelovanje, zato je tudi kljub zadržkom radenskih gasilcev pozval občinski svet za sofinanciranje nakupa lestve radgonskim gasilcem, v pogodbi pa so določili, da bodo to lestev uporabljali tudi v radenski občini "Potrebno je rešiti najprej tam, kjer je največ škode - ne glede na občinske meje. Očitno tega še nismo presegli," meni Leljak in spomni na požar Prekmurskega doma pred leti, ko so gasilska društva iz okoliških občin izstavljale več tisoč evrov visoke račune za intervencijo. "Kadar dogovor ni možen, naj imajo glavno besedo računi. Žal mi je, da je temu tako. Vsa čast radgonskim gasilcem, videl sem rezultat vašega dela. Bili ste odlični in verjamem, da boste tudi v bodoče. Tudi naši gasilci. Do takrat, ko bom jaz župan, nikoli ne bom omejil brezplačne pomoči, kateri koli drugi občini. Ne bom dovolil, da radenski gasilci izstavijo račun za svojo storitev komurkoli. Dokler sem jaz župan, tega ne bo," je dvakrat poudaril Leljak ob koncu posnetka.



Kaj pravita zakonodaja in praksa?


Izstavljanje računov za stroške intervencije predvideva že krovni gasilski zakon, ki eksplicitno pravi, da stroške intervencije gasilskih enot, nastalih med intervencijo zunaj območja občine, za katero so ustanovljene, krije občina, ki je pomoč zahtevala, razen če sporazum med občinami ne določa drugače. Omenjena pa je torej možnost sporazuma med občinami. Gasilska društva imajo sicer z občinami, v katerih so ustanovljene, praviloma sklenjene letne pogodbe o opravljanju javne gasilske družbe. Kot je navedeno v zakonu, se v pogodbi o opravljanju javne gasilske službe za gasilske enote prostovoljnih gasilskih društev določijo sredstva, ki jih zagotavlja pristojni občinski organ za opravljanje javne gasilske službe, zlasti za izvajanje intervencij, usposabljanje, plačevanje zdravstvenih pregledov, zavarovanja vozil, opreme in objektov, ki jih uporabljajo gasilske organizacije v okviru izvajanja svojih nalog, zavarovanja za poklicne bolezni ter za druge pravice iz delovnega razmerja oziroma pravice, ki jih zakon določa za operativne gasilce, ter sredstva, ki jih občina namenja za usposabljanje gasilske mladine in druge društvene dejavnosti.


Radenska občina je denimo v letošnjem proračunu za redno dejavnost gasilskih društev namenila 37 tisoč evrov, ob tem pa je še 11.200 evrov rezerviranih za požarno takso.

občina-radenci gasilci roman-leljak pgd-gornja-radgona neurje intervencija-gasilcev