vestnik

Po neuspešnih pogajanjih jutri stavka sindikatov zdravstva in socialnega varstva

Vestnik, STA, 15. 2. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege tudi na današnjem nadaljevanju pogajanj niso zbližali stališč glede sindikalnih stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. V sredo bo zato izvedena stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki so jo sindikati sicer napovedali že konec januarja.

"Sindikalna stran si je danes, kot že ves čas od napovedi stavke, prizadevala doseči stavkovni sporazum, ki bi preprečil sredino stavko," je v izjavi za medije po koncu današnjih večurnih pogajanjih povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Po njenih besedah je imela sindikalna stran zelo tehtne in konkretne predloge, predstavnikom vladne pogajalske skupine pa so danes tudi skušali obrazložitvi svoje argumente za sklenitev stavkovnega sporazuma.

426d1b12e26f8faf68c06d08616c0ee9
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Sindikati so sicer od vladne strani danes pričakovali protipredlog, iz katerega bo razvidno, da ima dejansko interes razrešiti njihove stavkovne zahteve, med katerimi je tudi dvig plač za šest plačnih razredov, kot naj bi bil dogovorjen z zdravniki. "Vendar lahko z žalostjo ugotovimo, da vlada ni nastopila naproti v čisto minimalnih zahtevah, ki jih je imela koordinacija sindikatov zdravstva in socialnega varstva, zato do sklenitve sporazuma ni prišlo, in jutri bo napovedana stavka v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva izvedena," je napovedala. Ob zaključku pogajanj so sindikati z vlado sklenili dogovor o zagotavljanju minimuma delovnega procesa za zagotavljanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. Med drugim bodo tako odpovedane vse nenujne storitve, lekarne pa bodo z izjemo dežurnih zaprte med 10. in 16. uro.

sindikat sociala zdravstvo pogajanja stavka
Kaj zdaj berejo drugi