vestnik

Podelili medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Med prejemniki tudi policisti iz Pomurja

Vestnik.si, 3. 4. 2024
Policija.si
Podelili so medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost.
Aktualno

Na Policijski akademiji v Tacnu so podelili medalje policije za požrtvovalna in hrabra dejanja.

Dogodek je vsako leto namenjen pogumnim in prizadevnim policistom ter občanov, ki so zaslužni za številna rešena življenja. Letos je medalje prejelo 97 posameznikov, od tega jih je bilo 89 nagrajenih za požrtvovalnost in osem za hrabrost. Podelila sta jih generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. 



Jušić je ob podelitvi izpostavil, da se je ponovno potrdilo, da je znanje prve pomoči eno od temeljnih pri policijskem poklicu in v življenju nasploh, zato si bo prizadeval, da ga v sklopu rednih usposabljanj še naprej širi med zaposlenimi. "Neizmerno zadovoljen sem, da je bilo prav zaradi usposobljenosti naših sodelavcev in posameznikov iz vrst občanov rešenih toliko življenj. Vsi so namreč imeli to dragoceno znanje in so ga tudi brez strahu uporabili," je dejal. Navezal se je tudi na dobro in usklajeno sodelovanje več oseb, vse od dispečerja, ki po telefonu daje navodila, do tistega, ki ukrepa. Minister Poklukar je prav tako dejal, da je pomagati ljudem in jim služiti poslanstvo policijskega poklica. "Pomoč sočloveku je vsem nam popolnoma samoumevna. A ko se v resnici soočate z reševanjem življenja sočloveku, ste mnogokrat tudi sami izpostavljeni nevarnostim in izzivom, na katere takrat niti ne pomislite. Vodi vas notranji nagon pomagati človeku in podzavestni avtomatizem lastne usposobljenosti. Delate tisto, kar je prav in v tistem trenutku nujno potrebno. Brez pomisleka in brez besed. Ker vam je mar za sočloveka," je poudaril.

Medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost so iz Pomurja prejeli policist Dušan Čahuk iz Policijske postaje Lendava, ker je 15. decembra 2022 v prostem času s temeljnimi  postopki oživljanja rešil življenje zaposlenemu v zbirnem centru za ločeno zbiranje odpadkov, ko je ta doživel srčni zastoj; policista Tim Kovačič in Emil Trajbarič iz Policijske postaje Murska Sobota ter občana z območja iste policijske uprave Drago Jerebic in Simon Sedonja, ker so 27. maja 2023 iz prevrnjenega avtomobila potegnili poškodovanca in ga po izgubi življenjskih znakov oživljali do prihoda nujen medicinske pomoči; policist Dejan Kranjec iz Policijske uprave Lendava, ker je 28. avgusta 2023 na sejmu Agra rešil življenje otroku, ki se je začel dušiti. 

policija medalje požrtovalnost hrabrost