vestnik

Podgoršek na volitve z NSi, po Toninovih besedah vrata stranke odprta

STA, Vestnik.si, 18. 1. 2022
STA
Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo.
Aktualno

Kmetijski minister Jože Podgoršek bo na državnozborskih volitvah kandidiral na listi NSi. Ob tem je prepričan, da prihaja v stranko, ki zagotavlja politično stabilnost v slovenskem prostoru. Prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin ob tem poudarja, da je NSi stranka, ki odpira vrata strokovnjakom in ljudem, ki želijo uresničevati njihov program.

Podgoršek je v preteklosti že sodeloval z NSi, med drugim je deloval kot občinski svetnik stranke v Vodicah, sodeloval pa je tudi pri zadnji kampanji NSi za parlamentarne volitve leta 2018, pripravi vsebine in programa stranke, je na konferenci spomnil Tonin.

Kot je še ocenil, se je minister Podgoršek v aktualnem mandatu trudil, da je v praksi izvrševal tudi program NSi, kar se po njegovih besedah kaže v sprejemanju zakonov, ki so "šli v podporo malim, srednjim, velikim kmetijam, predvsem pa družinskim kmetijam". Program NSi pa veje tudi iz strategije kmetijstva za obdobje 2023-2027, je prepričan Tonin. "Tukaj smo našli skupen jezik in se tega izjemno veselimo," je še dodal.

nsi vrtovec tonin andrijanic cigler kralj
Bobo
Matej Tonin, Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec in Mark Boris Andrijanič

Podgoršek pa je ob tem poudaril, da so mu dobro znane prioritete in usmeritve NSi, v večji meri jih v svojem življenju tudi živi, zato je bila odločitev za sodelovanje enostavna. Ob tem je še poudaril, da so na ministrstvu za kmetijstvo v času njegovega ministrovanja uresničili "velik del koalicijskih prioritet, ki jih je NSi tudi za področje kmetijstva vnesla v aktualno koalicijsko pogodbo". Po njegovih besedah pa je tudi NSi prepoznala delo, ki "smo ga v zadnjem času vlagali v razvoj slovenskega kmetijstva".

Prav tako je Podgoršek prepričan, da prihaja v stranko, ki zagotavlja veliko politično stabilnost v slovenskem političnem prostoru, kar je bil ob zavezi stranke, da se bo tudi v prihodnje zavzemala za razvoj podeželja in kmetijstva, eden od ključnih razlogov za njegovo odločitev.

Na kandidatni listi NSi bodo sicer, kot je znano, kandidirali vsi aktualni ministri iz kvote stranke, ob Toninu tako še infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na listi NSi bo kandidiral tudi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, ki sicer ni član stranke. Kot je danes še poudaril Tonin, prav primer Andrijaniča dokazuje, da za NSi ni ključno članstvo, ampak predvsem kompetence posameznika in ali je ta posameznik pripravljeni uresničevati program stranke. "Vrata NSi so odprta strokovnjakom, ki si želijo, da Slovenija ne zavije na pot nazaj v preteklost, ampak da je usmerjena v prihodnost," je poudaril Tonin. Po njegovih besedah sicer z Andrijaničem še potekajo pogovori o tem, ali bo kandidiral v Ljubljani ali Novem mestu.

stranke nsi volitve minister