vestnik

(PODJETJE ELMOND) Poštenje pri poslu nekaj šteje

Majda Horvat, 26. 7. 2022
Majda Horvat
Štefan Kuzma ob zadnjem polju, na katerem žogica pristane v luknji, če premaga oviro v obliki lendavskega gradu. Foto Majda Horvat
Aktualno

V zadnjem času je največ povpraševanja po vgradnji toplotnih črpalk – Na trgu lahko ponudijo celo postavitev vetrne elektrarne.

Podjetje Elmond iz Lendave je septembra lani dopolnilo 30 let poslovanja, toda dogodku, ki ga je ob tej priložnosti načrtoval njegov ustanovitelj Štefan Kuzma, so se morali zaradi epidemije odpovedati. Zato pa so nedavno v znamenju okroglega jubileja odprli igrišče za minigolf, ki so ga uredili v Kolodvorski ulici v Lendavi. Gre za naložbo v višini približno 400 tisoč evrov ter ponudbo, ki se povsem razlikuje od osnovne dejavnosti podjetja. Zakaj so se zanjo sploh odločili? O tem v nadaljevanju.



Plača vedno ob roku

Podjetje Elmond je bilo ustanovljeno leta 2003, toda začetki poslovanja segajo v leto 1991, ko je Štefan Kuzma zagnal dejavnost kot samostojni podjetnik z dvema zaposlenima, takrat z imenom Elmont. Začeli so z električnimi napeljavami, dejavnost pa nato razširili še na strojne. Zdaj lahko naročniku ponudijo celotno inštalacijsko opremo, od električnih napeljav in naprav do sistemov za hlajenje, ogrevanje in vodovod. Tak model se je pokazal kot zelo dober in glede hkratnega dela na gradbišču tudi racionalen.

Podjetje Elmond z vzporednim podjetjem Elvodi ponuja izvedbo vseh inštalacij, to dejavnost pa dopolnjuje trgovina z elektromaterialom. Za uspešno poslovanje je zaslužnih 40 zaposlenih ter mlada vodstvena ekipa, na katero je Štefan Kuzma zelo ponosen, nanjo pa tudi prenaša vodenje in odgovornost. A še vedno je treba kaj pomagati, doda ustanovitelj in edini lastnik podjetja, ki ga je tudi sam gradil. Še vedno prihaja v pisarno pred sedmo uro in bedi nad poslovanjem.

»V teh tridesetih letih nikoli nismo zamudili z izplačilom plače. Zame je pravočasno plačilo tako zaposlenih kot poslovnih partnerjev zelo pomembno načelo poslovanja,« pove Kuzma. Dobre delavce je treba temu primerno plačati, pove, saj bodo drugače odšli drugam, k drugemu delodajalcu, s korektnim odnosom v poslovanju pa tudi lahko pričakuješ kakšen rabat, ki ga potem lahko nameniš na primer za nakup potrebne opreme. Pošten pa je treba biti tudi do države, še pove sogovornik.


Poštene poslovne prakse so temelj uspešnega dolgotrajnega poslovanja, prav tako kakovostno opravljeno delo, poudari Kuzma in doda: »Mi nimamo reklamacij in nikogar, ki bi nas tožil.« To je zasluga strokovnih delavcev z bogatimi izkušnjami in z odgovornostjo do dela, pove Kuzma. Kadar je treba izpolniti naročilo, so pripravljeni delati tudi ponoči in na gradbišču delovati kot ekipa, si priskočiti na pomoč ne glede na strokovnost.

Minigolf za obletnico 

Prihodnost podjetja Štefan Kuzma vidi v nadaljnjem razvoju dejavnosti, za katere so že specializirani, ter v njihovi nadgradnji s sodobnimi pristopi in novimi potrebami strank. V zadnjem času je največ povpraševanja po vgradnji toplotnih črpalk, aktualne so tudi sončne elektrarne, na trgu pa lahko ponudijo celo postavitev vetrne elektrarne. Naročnike imajo na širšem območju Ljubljane, Celja in Maribora, še najmanj iz Lendave, čeprav tudi tu uspešno dobivajo naročila, še posebej na javnih razpisih občine.



»Pritiska na poslovanje zaradi zviševanja cen, ki smo mu priča v zadnjem času, doslej še nismo občutili, ga bomo pa v kratkem. Vsekakor še letos. V podjetju imamo na primer deset avtomobilov, ki jih je treba napolniti z gorivom, in strošek je že tu občutno višji.« 

Ob krepitvi poslovanja podjetja Elmond z osnovnimi dejavnostmi, za katere so zaposleni tudi posebej specializirani, pa je bila nekoliko presenetljiva odločitev za ureditev igrišča za minigolf. Štefan Kuzma pojasni, da je podjetje imelo že nekaj časa ob poslovnih prostorih ter skladiščnih objektih zemljišče, na katerem so sprva želeli zgraditi varovana stanovanja. Vendar po prostorskih dokumentih občine to ni mogoče, zato se je sobesednik domislil, da bi tukaj uredili igrišče za minigolf. Zdaj so ga tudi, Štefan Kuzma pa verjame, da bo dobro obiskano. Že v času gradnje so številni spraševali, kdaj ga bodo odprli. Gre torej za objekt, ki je namenjen sprostitvi in druženju ljudi, prispeva pa tudi delček k mozaiku turistične ponudbe, po kateri je Lendava vse bolj poznana. »Mislim, da je lokacija primerna, igra, v kateri sem se nekajkrat preizkusil, pa tudi zelo pritegne. Čudovito je.« 

Gre za naložbo, vredno 400 tisoč, ki pa podjetju, poudarja Kuzma, ne bo prinašala velikega zaslužka. Bo pa razveseljevala ljudi. In v tem smislu je minigolf darilo podjetja Elmond ob njegovi obletnici poslovanja.

elmond štefan-kuzma