vestnik

Podmladek Svobode v Beltincih pozval vladajočo stranko, da naj na evropskih volitvah ponudi možnost mladim

R.Š., 17. 6. 2023
Gibanje Svoboda
2. kongres Gibanje Svoboda Mladi v Beltincih
Aktualno

V beltinški graščini je potekal 2. redni kongres podmladka vodilne koalicijske stranke - Gibanja Svoboda Mladih, ki ga vodi Matej Grah, sicer tudi mestni svetnik v soboški občini.

Člani Gibanja Svoboda Mladih, ki šteje približno 300 članov, so se v soboto, 17. junija, zbrali na 2. rednem kongresu v Beltincih. Kongres se je seznanil z aktivnostmi organizacije in načrti za prihodnost, sprejel spremembe statuta, izvolil dodatnega člana izvršnega odbora in sprejel sklep, s katerim je Gibanje Svoboda pozval k vključevanju mladih na kandidatna mesta za volitve v Evropski parlament. Člane Gibanja Svoboda mladi so med drugim nagovorili predsednik organizacije Matej Grah, generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković, predsednik Gibanje Svoboda Seniorji Bojan Čebela, ministrica Sanja Ajanović Hovnik in podpredsednica Gibanje Svoboda Mladi Lucija Tacer. Na kongresu je bilo moč opaziti tudi mlada pomurska poslanca Tineta Novaka in Saro Žibrat iz vrst Gibanja Svoboda.



Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je stranka članom podmladka omogočila kandidiranje na izvoljivih mestih. Tako so interesi mladih zastopani tudi na lokalnem okolju. Iz vrst Gibanja Svoboda Mladih prihajajo 3 mladi poslanci, 20 občinskih oziroma mestnih svetnikov in 2 podžupana. V enem letu so se priključili tudi organizaciji LYMEC, ki združuje podmladke evropskih liberalnih strank. Svoje aktivnosti so okrepili z 9 novoustanovljenimi regionalnimi odbori. Ti predstavljajo predvsem vstopno točko za nove člane in skrbijo, da so upoštevane in slišane tudi specifične potrebe mladih v različnih lokalnih okoljih. V sodelovanju z člani so pripravili program Bodi sprememba, v katerem so naslovili nekatere ključne izzive mladih.

beltinci, gibanje-svoboda-mladi, gibanje-svoboda, kongres
Gibanje Svoboda
2. kongres Gibanje Svoboda Mladi v Beltincih

Grah ponosen na dosežke podmladka



Predsednik Gibanja Svoboda Mladih Matej Grah, ki je tudi član svetniške skupine Gibanja Svoboda v mestnem svetu murskosoboške občine, je poudaril, da je na dosežke podmladka ponosen: »Za nami je dobro leto dni, natančneje 373 dni, odkar smo 9. junija lansko leto tudi uradno ustanovili Gibanje Svoboda Mladi. Ponosen sem na pot, ki smo jo skupaj prehodili in ponosen sem na vse, kar smo v tem kratkem času dosegli. V enem letu smo se povezali v močno skupnost, v kateri razmišljamo s svojo glavo, kljub različnim pogledom, drugačnim idejam, pa vendarle sledimo skupnim ciljem. Raznolikost je tista, ki nas bogati in le raznolikost je tista, ki lahko prinese korenite in kakovostne spremembe v družbi.« Prepričan je, da organizacijo v prihodnjem letu delovanja čakajo izzivi, ki jih bodo začeli še bolj aktivno naslavljati: »Če smo v tem letu postavili zdrave temelje in strukturo za prihodnost, nas v naslednjem letu čakajo nekoliko drugačni izzivi. Danes smo lahko samozavestni, saj smo zgradili zaupanje in dokazali, da pridemo s konkretnimi, razdelanimi idejami. V letu dni smo si ustvarili politični kapital, ki pa ga nikakor, niti enem trenutku nismo zlorabili.«

Kongres je nagovorila tudi generalna sekretarka stranke Gibanje Svoboda Vesna Vuković, ki te dni polni medijske naslove zaradi špekulacij o domnevnem nemiru, ki ga povzroča njen prevelik vpliv na delovanje vladajoče stranke. Na kongresu je poudarila, da je Svoboda zavezana medgeneracijskemu dialogu in zato tudi mlade obravnava kot enakovredne sogovornike: »Svoboda se je zavezala k nekaterim temeljnim vrednotam, ena izmed njih je medgeneracijski dialog. Zato zmeraj prisluhnemo vsem generacijam. Potrebujemo mlade, da nas, starejše s svojimi pogledi in argumenti porinete izven okvirjev. Da nam pokažete možnosti, ki jih mi nujno ne vidimo. Če bodo vaše ideje nekonvencionalne, a bodo prinašale dobre rešitve, vam jih bomo v Svobodi, in to vam zagotavljam, pomagali uresničiti. Pred vami je prihodnost, vzemite si jo.«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je kongresu čestitala Gibanje Svoboda Mladim za njihove aktivnosti in poudarila pomen mladih za prihodnost: »Pomembno je, da imate svoj glas v skupnosti in jo tudi sooblikujete. Česar ste se lotili, vam je uspelo. Skupaj smo šli na državnozborske volitve in dobili ste tri mlade poslance. Šli smo na lokalne volitve in dobili ste svoje predstavnike v lokalnih skupnostih. Verjamem, da boste tudi na volitvah v Evropski parlament dobili vsaj enega svojega predstavnika. Naša naloga je, da oblikujemo družbo znanja, ki bo trajnostna in zelena. Vaša naloga pa je, da na teh temeljih s svojim znanjem zgradite družbo, ki bo omogočala dostojno življenje in spoštovala demokracijo. Želim, da boste pogumni pri doseganju svojih ciljev, predvsem pa še naprej negujte sodelovanje in spoštljiv dialog.« Kongres je nagovoril tudi predsednik Gibanje Svoboda Seniroji Bojan Čebela, ki je poudaril pomen sodelovanja mlajših in starejših za iskanje boljših rešitev: »Trudimo se, da bo cela država prepoznala, da je prava in edina pot medgeneracijska solidarnost, sodelovanje in dialog. Želim si, da bi skupaj pripomogli k oblikovanju rešitev na čim več področjih. Na mladih stoji - to že vemo in potrjujemo in bomo to počeli še naprej.« Podpredsednica Svobode Mladi in poslanka Svobode Lucija Tacer pa je prepričana, da je prav aktivnost mladih poslancev Svobode, ki so tudi člani kluba mladih poslancev, dokaz, da so mladi Svobodi pomembni in da je stranka pripravljena na dialog z vsemi: »Ponosna sem na vse nas, da smo se politično izpostavili, da bi skupaj oblikovali vizijo boljše države. Prednost naše stranke je, da lahko iščemo širok konsenz, o temah, ki so zares pomembne.«

beltinci, gibanje-svoboda-mladi, gibanje-svoboda, kongres
Gibanje Svoboda
2. kongres Gibanje Svoboda Mladi v Beltincih



Člani so se seznanili z aktivnostmi izvršnega odbora in organizacije, ki jih je predstavil Generalni sekretar Svobode Mladi Tadej Marušič. Poudaril je, da je podmladek že od nastanka same stranke pomemben kamenček v mozaiku aktivnosti in dosežkov Gibanja Svoboda. Kongres se je seznanil tudi z delom Sveta in Nadzornega odbora Gibanje Svoboda mladi in soglasno potrdil spremembe statuta organizacije. Na predlog predsednika Gibanja Svoboda Mladi je kongres izvolil Jakoba Kužnika za člana izvršnega odbora organizacije.

Kongres je sprejel tudi sklep v zvezi z volitvami v Evropski parlament, s katerim je pozval stranko Gibanje Svoboda, da naj ima podmladek na kandidatni listi za evropske volitve najmanj dva kandidata mlajša od 32 let in da je vsaj en izmed teh kandidatov na realno izvoljivem mestu. Evropske volitve bodo na sporedu junija prihodnje leto.

gibanje-svoboda-mladi matej-grah kongres gibanje-svoboda volitve beltinci