vestnik

Podrobnosti o koriščenju turističnih bonov bo vlada sprejela danes

Vestnik, STA, 8. 6. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada bo danes predvidoma sprejela uredbo, s katero bo določila podrobnosti o koriščenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem. Sledila bo vzpostavitev informacijskega sistema pri Finančni upravi RS, nato pa bo bone mogoče začeti koristiti.

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega paketa protikoronskih ukrepov, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko za plačilo nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo vlada določila z uredbo. Že zdaj pa je znano, da bodo veljali do konca leta, da ne bo mogoče zahtevati izplačila njihove vrednosti v denarju, bodo pa prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. V nastanitvenih obratih gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. Po dosedanjih napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška bo treba celotno vrednost bona izkoristiti naenkrat. Proračun bodo stali 345 milijonov evrov. Turistični boni bodo evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Fursa, o čemer bo vsak obveščen po elektronski poti. Finančna uprava bo poskrbela tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem ga bo upravičenec koristil.

vlada ukrepi turizem koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi