vestnik

Ride Goričko: Pokrajino želimo ponesti na zemljevid butičnega turizma

Damjana Nemeš, 19. 4. 2020
Ride Goričko
Ride Goričko
Aktualno

Na družbenih omrežjih lahko že nekaj časa spremljamo podjetje Ride Goričko, ki deluje od lanske jeseni. Gre za skupino šestih licenciranih kolesarskih vodnikov, ki jo vodita Jure Kljajić in Peter Gomboc in ki zagotavlja varno in strokovno kolesarsko vodenje za manjše ali večje skupine po Goričkem.

Kot navdušeni in izkušeni kolesarji so pred ustanovitvijo podjetja veliko časa preživeli na Goričkem, kjer so spoznavali in odkrivali razgiban teren, ki ga pokrajina ponuja. »Ravnine in griči se prepletajo, zato je Goričko zelo zanimivo za kolesarje. Naše vožnje smo velikokrat sklenili na kakšnem hribu in skupaj opazovali čudovite razglede, pri tem pa smo se spraševali, zakaj nihče Goričkega ne izkorišča kot kolesarsko turistično destinacijo,« je začetek snovanja ideje za ustanovitev podjetja razložil Kljajić.

ride-goričko, kolesarjenje, goričko
Ride Goričko
Kolesarska doživetja na Goričkem vodijo licencirani kolesarski vodniki.
Ture namenjene različnim starostnim skupinam

Čeprav Ride Goričko aktivno deluje šele nekaj mesecev, so v tem času opravili približno petnajst kolesarskih tur po celotnem Goričkem in tudi drugod po Prekmurju. Kot sta pojasnila vodji podjetja, dobivajo največ povpraševanja od ljudi, ki jim zgolj poležavanje v termah ni dovolj. »To so turisti, ki želijo čim bolj izkusiti pristnost podeželja ter uživati v naravi in lokalni kulinariki. Do sedaj nismo opazili nekega odstopanja v izkušenosti turistov, saj so tudi naše ture zasnovane tako, da je udeležba primerna za različne starostne skupine. Največkrat se jih udeležijo partnerji ali skupine prijateljev,« povesta Gomboc in Kljajić. Kolesarski vodniki se trudijo, da vsem strankam ponudijo nadstandardne storitve od začetka do konca njihovega obiska, tako za stranke poskrbijo že pred turo oziroma izletom. »Pozanimamo se, ali ima stranka kakšne posebne želje glede ture ali prehrane, smo namreč zelo prilagodljivi. Če niso nastanjeni v kraju, kjer začnemo izbrano turo, poskrbimo za prevoz njih in njihovih koles. Prav tako jih po turi odpeljemo do njihove nastanitve,« sta še razložila in dodala, da vsako turo končajo s prekmursko kulinarično izkušnjo pri izbranih ponudnikih hrane.

ride-goričko, kolesarjenje, goričko
Kolesarjenje za užitek
Do sedaj so opravili okrog petnajst kolesarskih tur za manjše in večje skupine.
Poti, po katerih kolesarijo, niso vrisane na kolesarske zemljevide. »Vse poti smo skrbno preučili. Turistu omogočijo vožnjo po prelepi prekmurski naravi ter poskrbijo za dih jemajoče razglede. Trudimo se, da je na vsaki turi vsaj pet zanimivosti, ki si jih kolesar lahko ogleda,« je povedal Kljajić in dodal, da zajamejo tako kulturne kot naravne znamenitosti. Trudijo pa se tudi, da v načrtovane izlete čim bolj vključujejo lokalne ponudnike in tudi tako strankam predstavijo življenje Prekmurcev ter dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. »Zato se povezujemo tudi s turističnimi kmetijami, ki ponujajo oglede in degustacije.« Poleg vsega naštetega ponujajo kot posebnost večdnevno kolesarsko doživetje oziroma tako imenovani »bike holiday«, ki zajema kolesarjenje na več poteh.

ride-goričko, kolesarjenje, goričko
Ride Goričko
Prednost podjetja Ride Goričko so lokalni vodniki, ki strankam pokažejo tudi turistično bolj odmaknjene kraje.
Prednost so lokalni vodniki, ki regijo dobro poznajo 

Izhodiščna točka večine njihovih kolesarskih tur je v Moravskih Toplicah, saj je tam največ turistov. »Opazili so nas in naše ime ponesli tudi čez meje Slovenije, zato smo organizirali že nekaj teambuildingov za tuja podjetja,« pojasnjujeta Gomboc in Kljajić, ki dodajata, da sta presenečena tudi nad odzivom lokalnih organizacij in ponudnikov. Nad idejo o razvoju kolesarskega turizma v Prekmurju so bili navdušeni in pripravljeni sodelovati. Pri ustvarjanju dobrega imena si pomagajo s socialnimi omrežji. Tam redno objavljajo fotografije s tur, pa tudi fotografije naravnih in kulturnih znamenitosti, ki so povezane z našo regijo. »Do sedaj smo dobili samo pozitivne odzive. Naše stranke pravijo, da je takšna turistična ponudba pri nas manjkala,« sta povedala sogovornika. Pravita še, da je njihova prednost v primerjavi z drugimi kolesarskimi skupinami ali podjetji, ki ponujajo tovrstna doživetja, ravno v tem, da so vsi vodniki iz lokalnega okolja in zelo dobro poznajo regijo. Turistom želijo pokazati tudi tiste dele Goričkega in Prekmurja, ki turistično niso izpostavljeni. »Naša ponudba vsebuje vse elemente, ki jih turisti pričakujejo. To so aktivno preživljanje prostega časa, povezovanje z naravo, spoznavanje kulturnih znamenitosti in okušanje lokalne kulinarike, ponujamo pa tudi izposojo koles in opreme.«

ride-goričko, kolesarjenje, goričko
Ride Goričko
Ride Goričko
Podjetje Ride Goričko, ki bo bolj aktivno ponovno začelo delovati po umiritvi razmer zaradi epidemije, se želi še razvijati. »Intenzivno iščemo partnerje, ki ponujajo prenočišča, saj se povečuje povpraševanje po konectedenskih oddihih, na Goričkem pa predvsem za večje skupine tovrstnih prenočišč primanjkuje. Upamo, da bomo v prihodnje Goričko ponesli na svetovni zemljevid butičnega turizma.«

ride-goričko kolesarstvo