vestnik

Poleti iz Maribora na Hios

Damijan Toplak, 6. 4. 2018
Marko Vanovšek
Intelekta leti iz Maribora že več kot 25 let.
Aktualno

Letalski poleti na grški otok bodo ob torkih od 5. junija do 24. julija, in sicer z grško letalsko družbo Astra Airlines in s 138-sedežnim letalom boeing 737. 

Mariborsko letališče bo po letu dni premora spet imelo čarterske polete. V turistični agenciji Intelekta iz Murske Sobote so se odločili, da bodo ob torkih, od 5. junija do 24. julija, z grško letalsko družbo Astra Airlines in s 138-sedežnim letalom boeing 737 leteli na grški otok Hios (Chios), ki je samo nekaj kilometrov oddaljen od turške obale in zgolj nekaj deset kilometrov od Izmirja, za Istanbulom in Ankaro tretjega največjega turškega mesta s štirimi milijoni prebivalcev.


Za potnike bo na mariborskem letališču omogočeno tudi brezplačno parkiranje, za potnike iz bolj oddaljenih krajev pa je pomembno, da agencija za 10 evrov po osebi ponuja prevoz v eno smer, in to s celotnega ozemlja Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Italije in ne glede na število za prevoz prijavljenih potnikov.


Kot je na četrtkovi novinarski konferenci na mariborskem letališču povedal direktor Intelekte Boris Farkaš, računajo predvsem na goste iz Slovenije, pa tudi iz prej omenjenih štirih držav. Za letos Farkaš drugih čarterskih poletov iz Maribora ne napoveduje, upa pa, da bodo poleti na Hios dobro zasedeni, za prihodnje leto se bodo pogovori šele začeli. Veliko bo odvisno od tega, kako bodo letala polna letos, in od dogovorov z lastniki Aerodroma Maribor. Intelekta leti iz Maribora že več kot 25 let. Sprva je letela z Adrio Airways z mariborskega letališča v obdobju 1992–1995 na romunsko črnomorsko obalo, nato leta 1999 z Air Malto na Malto, leta 2005 s Tunisairom na Djerbo, leta 2006 z Nouvelairom na Djerbo, od leta 2013 pa z družbo Aegean na Kos, leto pozneje na Krf in Kos, leta 2015 na Krf in Rodos ter predlani na Kreto. Intelekta letno na Sredozemsko morje odpelje od 10 do 20 tisoč potnikov s čarterskimi poleti.
Grški otok Hios je otok z dolgo zgodovino, središče velikih starih civilizacij, zibelka helenističnega duha in razuma ter ena najpomembnejših trgovskih postojank v srednjem veku. Znan je tudi po drevesu mastika, iz katerega pridelujejo gumo in znano istoimensko pijačo, otok pa se imenuje tudi mastikin otok. Turistična atrakcija so srednjeveške vasi in samostan Nea Moni iz 11. stoletja, ki sodi tudi med svetovno dediščino organizacije Unesco.
V VLM Airlines, ki leti na redni progi med Mariborom, Münchnom in Antwerpnom, so pred časom prav tako govorili o morebitnih poletnih čarterskih poletih iz Maribora na hrvaško in črnogorsko obalo, zdaj pa Yves Panneels iz VLM pravi, da so odločitve o čarterskih poletih odvisne izključno od interesa turističnih agencij, ki zakupijo sedeže na letalu. Pogovori z različnimi turističnimi agencijami še potekajo.

Pixabay
Grčija je med Slovenci zelo priljubljena dopustniška destinacija. 
intelekta hios