vestnik

Policija med obema vojnama se je na koncu ukvarjala le s prometno varnostjo

Mark Krenn, 12. 6. 2023
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Usposobljeni za varovanje javnih institucij in civilnega prebivalstva, del službe pa se je ukvarjal z detektivskim delom

Nedavno smo pisali o orožnikih v Murski Soboti med obema vojnama, svojo pozornost pa si zasluži tudi policija iz tistega časa.

Policija v Kraljevini SHS in kasneje v Kraljevini Jugoslaviji – stražniki, detektivi in policijsko uradništvo – je bila del tedanje uniformirane, hkrati tudi civilne varnostne organizacije. Njena osnovna naloga je bila skrb za javni red in mir. Usposobljena je bila za varovanje javnih institucij in civilnega prebivalstva, del službe pa se je ukvarjal z detektivskim delom. Enote policije so bile v času med obema vojnama razporejene – s policijskim uradništvom – po večjih mestih in obmejnih carinarnicah. Policijski stražniki so bili v Prekmurju nastanjeni le kratek čas med letoma 1919 in 1921. Leta 1920 je bilo v Murski Soboti 16 stražnikov. Oddelek kraljevske državne policije za Prekmurje je bil ustanovljen septembra leta 1919. Poveljnik policijskega oddelka v Murski Soboti je postal Vekoslav Keršovan, kasnejši gerent v Murski Soboti. Aprila 1920 ga je nadomestil višji policijski komisar Gustav Puš.

6-1 Dervaric
Jerolim Purač
Pripadniki murskosoboške policije, verjetno leta 1935. Prvi levo stoji Ludvik Dervarič (1894–1970) iz Murske Sobote. To je edina znana (identificirana) fotografija uniformiranih prekmurskih policistov iz obdobja pred drugo svetovno vojno. Foto Jerolim Purač, Murska Sobota, Fotografijo hrani Darinka Horvat, Murska Sobota

V arhivu sreskega načelstva Murska Sobota, ki ga hrani Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, se je ohranil dopis s 1. januarja 1920  civilnega komisarja za Prekmurje Bogomila Berbuča, naslovljen na Državno policijo v Murski Soboti, glede izdaje potnih dovoljenj nekaterim posameznikom iz Beltinec. »Različni madžaroni iz Beltinc potujejo večkrat na Madžarsko, kjer brezdvomno hujskajo proti naši državi. Posebno so bili imenovani lekarnar Szepesi, vratar Söer in neki Bisgerdi, kateri stanuje na pošti v Beltincih. V bodoče naj se tem ljudem ter drugim madžaronom iz Beltinc ne izdajajo več potna dovoljenja.« Kako se je na ta dopis odzvala soboška policija, nam ni znano.

Agenti v civilnih oblekah

Po vzpostavitvi orožniške organizacijske strukture po celotnem Prekmurju in delni umiritvi političnih razmer notranje ministrstvo Kraljevine SHS ukine policijske oddelke – stražništvo – v Murski Soboti, Dolnji Lendavi in Beltincih ter manjše policijske posadke v nekaterih prekmurskih vaseh. »Policija v Murski Soboti je v torek 19. t. m. svoje posle prekdála žándáron, ár je policija tü odpüščena.« (Prekmurski glasnik, 24. 4. 1921)

Številnost motornih vozil in s tem povečan cestni promet v Murski Soboti in okolici v 30. letih 20. stoletja – leta 1931 je bilo v murskosoboškem srezu registriranih 26 potniških vozil, od tega 15 avtotaksijev, 17 tovornih vozil in 52 motornih koles, leta 1941 je bilo registriranih 55 potniških vozil, 20 tovornih vozil in 64 motornih koles – pristojno ministrstvo prisilita, da ponovno nastani manjše število policijskih stražnikov v Murski Soboti, ki so se potem vse do razpada države aprila 1941 ukvarjali zgolj s cestnoprometno problematiko.

Poleg policijskih stražnikov je bilo v Murski Soboti pri uradu sreskega načelnika zaposlenih tudi nekaj policijskih uslužbencev ter verjetno nekaj policijskih agentov v civilni obleki. Nekaj policijskih uslužbencev je bilo dodeljenih še glavni carinarnici II. razreda v Murski Soboti z oddelki na Cankovi, v Gederovcih, na Hodošu, v Prosenjakovcih in Rogašovcih.

murska-sobota policija