vestnik

Policija opozarja: Očistite blato s ceste

A. B., 10. 4. 2018
Nataša Juhnov
V polnem teku so kmečka dela s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, zato je pomembno, da upoštevamo vse predpise, morebitno onesnaženje na cesti pa počistimo za sabo, opozarja policija.
Aktualno

Preden se vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

V polnem teku so kmečka dela s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, zato je pomembno, da upoštevamo vse predpise, morebitno onesnaženje na cesti pa počistimo za sabo, opozarja policija. Če se slučajno zgodi, da so kolesa umazana in zemlja ali blato padata na cesto, do česar sicer ne sme priti, je treba onesnaženo cesto nemudoma očistiti, še pravijo na policiji. Če tega ne more storiti onesnaževalec sam, cesto očisti redni vzdrževalec, vendar pa na stroške onesnaževalca.
Zaradi relativno počasi vozečih traktorjev, kombajnov in drugih kmetijskih strojev pa občasno nastajajo na cestah kolone. Naloga traktorista, za katerim nastaja daljša kolona vozil, je zato najti primerno mesto izven vozišča in hitrejša vozila pustiti mimo. Ob srečanju s predimenzioniranim traktorjem pa morajo drugi udeleženci zmanjšati hitrost in se previdno umakniti, da je srečanje čim bolj varno.
traktor blato njive mehanizacija