vestnik

Pomagajte štiriletnemu Inayu: Rodil se je zdrav, zdaj je avtist

I. B., 22. 1. 2019
Osebni Arhiv
Inay Horvat je zbolel za avtizmom, družina prosi za pomoč pri kritju stroškov zdravljenja. 
Aktualno

Družina štiriletnika iz Bratonec prosi za pomoč pri kritju stroškov preiskav in zdravljenja.

V Pomurju ta hip poteka dobrodelna akcija, v kateri zbirajo sredstva za štiriletnega Inaya Horvata iz Bratonec. Fant je v začetku lanskega leta začel kazati znake avtizma, to diagnozo pa so kasneje tudi potrdili na Inštitutu za avtizem v Mariboru. Po pripovedovanju matere Monike Lebar, se Inay od takrat zdravi. »Vsak teden ima eno terapijo v Mariboru, v enem sklopu jih je deset, kar stane 500 evrov. Povezali pa smo se tudi z zdravnico Susan Hawkins, Američanko, ki dela Avstraliji, v Združenih državah Amerike pa ima laboratorij. Tja pošiljamo vzorce las in urina, da vidimo, kaj se dogaja v njegovem telesu. Inayevo telo se mora sčistiti, tako da lase pošiljamo v Avstralijo približno vsak drugi mesec, urin pa trikrat ali štirikrat letno.« Lebarjeva, ki je v tem času pustila tudi službo, dela vse, da bi prvorojenemu sinu pomagala.


331fa53c6d90ee8948c0e2c285fcc8db
Osebni Arhiv
Inay Horvat je zbolel za avtizmom, družina prosi za pomoč pri kritju stroškov zdravljenja.

Zbolel je po cepljenju

Da je z Inayem nekaj narobe, je opazila, ko je bil star dve leti. »Po tistem, ko je bil cepljen z MMR cepivom, se je Inayu ustavil govor. Prej je on že govoril. Tako pa se je začelo, njegova socializacija je bila šibka, ni se odzival na svoje ime, imel je slab očesni kontakt,« razlaga mama. Dodaja, da so ji vsi pred postavitvijo diagnoze vsi govorili, da je z njenim sinom vse v najlepšem redu, a sama je videla, da ni tako. Trudila se je, da je prišla v stik z Inštitutom za avtizem sorodne motnje in Društvom za avtizem Dan Trbovlje. Da ima otrok avtizem, je bil za starša hud udarec: »Človek dela vse, da bi svojemu otroku pomagal. Borim se iz dneva v dan. Srce se mi para, ko ga gledam in se vprašam, kakšno življenje ga čaka. Boli me, da je moj otrok drugačen, vendar zaradi tega moja ljubezen ni nič manjša.« Štiriletnik obiskuje tudi vrtec v Beltincih in po besedah Lebarjeve se tam dobro počuti in ima svoj krog prijateljev.


de401593048df509ee20ca00876a9298
Osebni Arhiv
Mamica pravi, da Inay zelo rad riše.

Napredek je viden

Omenjena zdravnica je Inayu na podlagi preiskav predpisala tudi posebno dieto, ki ne sme vsebovati glutena in kazeina. Prejema pa štiriletnik tudi naravno prehransko dopolnilo Rens, ki po navedbah Lebarjeve umirja in skrbi za čiščenje možganov. Po nekajmesečnem zdravljenju je viden tudi napredek: »Izboljšal se je očesni kontakt, Inay bolj sodeluje, je bolj umirjen, prej je bil namreč hiperaktiven, težko se je skoncentriral. Zdaj je to boljše. Še vedno ne govori, čeprav vidimo, da se trudi nekaj povedati, ampak mu ne gre. Pove par besed, ampak nimajo smisla. Obiskujeva logopedinjo, ki pravi, da je z njim vsak teden lažje delati.« Zaradi velikih stroškov zdravljenja, letno stanejo med 10. in 15.000 evri, se je družina odločila za dobrodelno akcijo. Prvih pet ciklusov preiskav in zdravil v Avstraliji so plačali sami, sedaj pa so njihovi prihranki pričeli kopneti. Na posebnem TRR računu zbirajo sredstva za nadaljnje plačevanje preiskav in zdravljenje. Lebarjeva pa je omenila tudi, da se bo v tujini izvedla operacija, in če bo ta uspešna, bo šel na operacijo tudi Inay. Inayeva družina vse ljudi, ki lahko pomagajo, prosi za pomoč.
Pomagate lahko z nakazili na:
TRR: SKB SI5603125-1000857970 (Inay Horvat, Bratonci 150a, 9231 Beltinci)
Osebni Arhiv
Inay Horvat je zbolel za avtizmom, družina prosi za pomoč pri kritju stroškov zdravljenja. 
Inay Horvat zbiranje sredstev avtizem