vestnik

Pomurcem več zlatih medalj na ocenjevanju fermentiranih pijač

T. M., 13. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Že drugo leto zapored so izvedli zbiranje in strokovno ocenjevanje fermentiranih pijač iz grozdnic samorodnih trt Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Dogodek je organiziral Geza Farkaš iz Beltinec v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom (KGZ) Murska Sobota, kjer so poskrbeli za strokovno ocenjevanje. Zaradi epidemije koronavirusa je bilo letos zbiranje vzorcev časovno zavlečeno, vzorcev prav tako niso mogli oceniti hkrati. Pred koncem leta so želeli organizirati prireditev, na kateri bi razglasili zmagovalce, a so jim splošne razmere tudi to onemogočile. Ocenjenih je bilo 163 vzorcev, od tega največ šmarnice (59), rdeče zvrsti (27), gamayev (12), jurke (11), rdečkaste zvrsti (10) in penečih se pijač iz samorodnic (9), ocenjevali pa so tudi vzorce izabele, klintona in othella. Podelili so več zlatih medalj, ki so jih prejeli vzorci iz vseh omenjenih držav. Največ - tri zlate medalje so prejeli vzorci Kozelinovih (Gerlinci) in Janeza Erniše (Suhi Vrh). Dve zlati medalji pa sta med pomurskimi pridelovalci prejela Branko Mesarič (Beltinci) in Gizela Bohar (Bodonci). Med nagrajenimi pridelovalci v regiji so bili še Jožef Hozjan (Odranci), Bela Küzmič (Veščica), Vlado Kerman (Filovci), Jože Števanec (Rankovci), Mihael Fartek (Motovilci), Jani Ferencek (Apače), Jožef Kociper (Odranci) in Bogomir Jaug (Brezovci). Kot je v komentarju ocenjevanja med drugim zapisal specialist za vinogradništvo iz KGZ Ernest Novak, tudi embalaža, v kateri prinašajo vzorce fermentiranih pijač, izraža odnos pridelovalca do te pijače.

kmetijstvo fermentirane-pijače