vestnik

Pomurka: Dolgoletna pravda sklenjena s poravnavo, nekdanja uprava bo plačala 100 tisoč evrov

Rok Šavel, 24. 7. 2024
Branko Žunec
Pomurka, ki je v stečaju že od leta 2009, bo od nekdanjih vodilnih prejela 100 tisočakov odškodnine.
Aktualno

Po več kot desetletju, odkar je stečajna upraviteljica Alenka Gril vložila tožbo proti nekdanjim vodilnim v podjetju, in več sodnih preobratih je prišlo do sodne poravnane. Grilova je leta 2013 zahtevala skoraj 2,9 milijona evrov odškodnine, sedaj se bo zadovoljila s 100 tisočaki.

Alenka Gril, stečajna upraviteljica nekoč paradnega konja pomurskega gospodarstva, družbe Pomurka, ki je v stečaju že od daljnega leta 2009, je leta 2013 od nekdanjih vodilnih v Pomurki, Martina Kovača, Marka Volka in Vojteha Volka, zahtevala plačilo skoraj 2,9 milijona evrov zaradi odškodovanja upnikov z več nezakonitimi in škodljivimi posli, ki so privedli do propada podjetja in tega, da je na cesti pristalo 270 ljudi. V pravdi je prišlo do več preobratov, saj je najprej murskosoboško okrožno sodišče leta 2018 trojici naložilo plačilo odškodnine Pomurki v stečaju v skupnem znesku skoraj pol milijona evrov, a je po pritožbah Višje sodišče v Mariboru sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.


100 tisočakov v štirih obrokih

Kot je razvidno v nedavnem izrednem poročilu Grilove, se je v novem sojenju izkazala pripravljenost obeh strani, da se sklene sodna poravnava. "Po dalj časa trajajočem usklajevanju zneska sodne poravnane so tožene stranke izkazale pripravljenost, da skupaj plačajo 100 tisoč evrov, in sicer v štirih obrokih v času od 30.9.2024 - 15.12.2024," je zapisala Grilova v dokumentu. Navedla je še, zakaj je bila po njeni oceni sklenitev sodne poravnave primerna in smiselna. Kot razloge je naštela, da v novi pravdi ni vsebinskih sprememb, ki bi nakazovale drugačno stališče sodišča, primanjkljaj izvedencev za revizijo, in pričakovano dolgotrajnost novega postopka ob negotovem razpletu pravde. Sodišče je predlogu in tem argumentom Grilove tudi sledilo ter izdalo soglasje za sklenitev sodne poravnave.

Upniki, ki se s poravnavo ne strinjajo, imajo sicer možnost pritožbe, a bodo v primeru uspešne pritožbe pozvani, da prevzamejo in nadaljujejo pravdo sami, je napovedala stečajna upraviteljica. 

Pomurka sodna-poravnava stečaj-pomurke odškodnina alenka-gril