vestnik

Pomurska občina že drugič v brezplačni najem dobila prikazovalnik hitrosti

Vestnik.si, 29. 4. 2024
Občina Razkrižje
Prikazovalnik hitrosti.
Aktualno

Občina Razkrižje je bila uspešna pri pridobitvi šestmesečnega brezplačnega najema prikazovalnikov hitrosti.

Občina Razkrižje je bila ponovno uspešna na pozivu Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) lokalnim skupnostim za šestmesečni brezplačni najem prikazovalnikov hitrosti do 31. avgusta 2024.

AVP izvaja analitsko-raziskovalne dejavnosti s prikazovalniki hitrosti, ki jih brezplačno daje v najem lokalnim skupnostim, z namenom pridobivanja statističnih podatkov o hitrostih na cestnih odsekih in zmanjševanja povprečnih hitrosti na cestah. Tako AVP kot občina si prizadevata za postavitev prikazovalnikov na ustrezna mesta, kar voznikom omogoča seznanitev s hitrostjo vožnje ter posledično prispeva k splošni prometni varnosti.



Prikazovalnik hitrosti v Občini Razkrižje je tokrat že drugič nameščen ob kategorizirani občinski javni poti št. 724761, bolj znani kot »gmajna«, ki poteka preko Veščice in Razkrižja. Ta pot je šolska pot in pot drugih udeležencev v prometu, kjer so hitrosti vozil pogosto prekoračene, zlasti zaradi koriščenja "tranzitne bližnjice". Postavitev prikazovalnika hitrosti je potekala 18. marca 2024, od takrat pa je povprečna hitrost vozil 32 km/h, medtem ko je bila najvišja izmerjena hitrost 88 km/h.

občina-razkrižje, prikazovalnik-hitrosti
Občina Razkrižje
Prikazovalnik hitrosti.

Na omenjenem cestnem odseku, ki ima v strnjenem delu naselja cono s hitrostno omejitvijo 30 km/h ter dve hitrostni grbini, mnogi vozniki ne upoštevajo omejitev in razvijajo previsoke hitrosti. Območje 40 km/h je označeno na obeh straneh ceste. Ta cesta se uporablja kot tranzitna pot med Črenšovci in Ljutomerom, čeprav bi morali tranzitni vozniki uporabljati regionalno cesto Razkrižje-Veščica-Stročja vas.

Občina Razkrižje bo na podlagi podatkov prikazovalnika hitrosti sodelovala s policijo, redarstvom in prometnimi strokovnjaki pri razpravi o trajnejših ukrepih za izboljšanje prometne varnosti na tej lokaciji. Občasne meritve hitrosti izvaja tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo.



Občina Razkrižje bo po polletnem obdobju poslala Javni agenciji RS za varnost prometa poročilo o ugotovitvah na področju prometne varnosti, ki so nastale na podlagi pridobljenih podatkov postavljenega prikazovalnika hitrosti, ter ukrepe, ki jih bo glede na ugotovljene podatke občina lahko izvedla na predmetni občinski javi poti.

občina-razkrižje prikazovalnik-hitrosti